Sådan vælger du den bedste olivenolie

11 sep, 2023 | Viden og Forskning

Du skal først og fremmest vælge en ægte ekstra jomfruolivenolie. Men at skille de ægte fra de falske er sværere end som så. Jeg hjælper dig i dette indlæg.

Skandalen ruller: Hovedparten af de ekstra jomfruolivenolier, der sælges i danske supermarkeder, er ikke ekstra jomfru. Herunder gennemgår jeg, hvordan du kan vælge den bedste ekstra jomfruolivenolie – som rent faktisk er ekstra jomfru.

Sådan genkender du en ægte ekstra jomfruolivenolie

Du kan smage, om en olivenolie er ægte ekstra jomfru, når olien dufter friskt, som nyslået græs. Det er din garanti for en frisk olie. Når olien er frisk og ekstra jomfru, så vil du også kunne smage de plantenæringsstoffer, som olien indeholder. De udmærker sig ofte ved en let kradsen i halsen, når du indtager olien. Et andet kvalitetstegn er også, at oliesmagen skal forsvinde hurtigt.

Raffinerede, harske og ødelagte olier smager harskt, dufter ikke friskt af græs, kradser ikke i halsen og du vil opleve en oliesmag i munden i lang tid efter indtag.

Disse ekstra jomfruolivenolier er bedst i test

Et hurtigt bud på ekstra jomfruolivenolier, som du med sikkerhed kan købe, og som analyser viser vitterlig er ekstra jomfru, er blandt andet flg.:

  1. De ekstra jomfruolivenolier, som forhandles i Irma, Brugsen, Kvickly og Fakta er jf. undersøgelse af danske supermarkeder (se afsnit om lovgivning) ekstra jomfru og holder dermed hvad de lover. Eksempelvis Änglamark Økologisk, italiensk extra virgin olivenolie.
  2. Min favorit olivenolie, og den jeg selv anvender hver dag, stammer fra firmaet Colombani. Den er god, dufter og smager fantastisk og er 100% ekstra jomfru.

Vi skal være yderst selektive i vores indtag af fedt, for rene, uspolerede ekstra jomfruolier er virkelig sunde. Ødelagte, raffinerede og harske olier kan virke lige modsat, så dem er det bedst at gå i en stor bue udenom.

Det er olier, der blot betegnes som jomfruolivenolie eller blot olivenolie. Vælg derfor altid en ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet, gerne økologisk og på mørk flaske. Den skal dufte og smage friskt for at leve op til betegnelsen ekstra jomfru.

Der skal klarere lovgivning på området om olivenolier

Vi har i mange år vidst, at de olier, der sælges i danske supermarkeder, er af alt for ringe kvalitet. Vi er mange, der har forsøgt at råbe myndighederne op og appellere til klarere lovgivning og flere kontroller. Vi mangler nemlig i den grad et klart og utvetydigt regelsæt på fedtområdet her i Danmark.

Disse appeller har hidtil været forgæves, og i marts 2017 blev det afsløret ved en rutinekontrol, at hovedparten af de olivenolier, der sælges i danske supermarkeder under betegnelsen ekstra jomfruolivenolie, slet ikke er ekstra jomfru. Undersøgelsen er netop blevet gentaget, og situationen er stadig den, at hovedparten af de ekstra jomfruolier, der sælges i danske forretninger, ikke er ekstra jomfru.

Der er ikke mange forbrugerbeskyttende elementer i den i øvrigt særdeles mangelfulde lovgivning, som vi i Danmark har på området fedt til menneskeligt konsum. Det eneste kvalitetsparameter vi som danskere har kunnet forholde os til ved køb af olivenolie er betegnelsen ekstra jomfru. En ekstra jomfruolivenolie skal nemlig jf. forordningen være uraffineret, stabil og ren.

En olie, der skal kunne bære betegnelsen ekstra jomfru, må således ikke afvige fra det jomfruelige og uspolerede. Den er fremstillet af mekanisk pressede, nyhøstede oliven, den er ikke opvarmet, ikke tilsat kemi, indeholder ingen urenheder og er ikke harsk.

Hvorfor bliver der snydt med “ekstra jomfru” begrebet?

Igennem mange år er der blevet svindlet med oliekvaliteter, og særligt de italienske olivenolier har været i søgelyset for ikke at være, hvad de udgav sig for. Der er flere årsager til, at så mange olier af for ringe kvalitet eller simpelthen snyde olier, har fundet plads på danske supermarkeders hylder:

1. Danske indkøbere er mere pris- end kvalitetsbevidste, når de skal købe olie
2. Olierne indkøbes i lyse flasker og harskner i det bragende neonlys i supermarkederne
3. Den danske lovgivning på området er mangelfuld for ikke at sige ikke-eksisterende

Der er flere gode, og der vil løbende blive tilføjet flere i takt med at de verificeres. Indtil da, kan ovennævnte anbefales.

Mere inspiration om olivenolie

Du kan læse mere om Sundt fedt
Du kan læse mere om sundhedsværdien af ægte ekstra jomfruolivenolie
Du kan læse om den olivenolie jeg bruger HER
Du kan læse, hvilke fedtstoffer, der er de bedste at stege i
Du kan læse artiklen om harske fiskeolier HER
Du kan se en tv udsendelse, hvor jeg fortæller om fedt og fedtkvaliteter HER

Var du glad for denne artikel Olivenolie – sådan vælger du den bedste ekstra jomfruolivenolie, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!