Derfor kan vinterbadning være sundt og slankende

Forsiden Ikke kategoriseret Derfor kan vinterbadning være sundt og slankende

     5
Derfor kan vinterbadning vaere sundt og slankende

Flere og flere danskere vinterbader. Nogle elsker og sværger til det, andre har det lige modsat. Vinterbadning deler vandene, men det skønnes alligevel, at mindst 25-30,000 danskere vinterbader et par gange eller tre om ugen. Er du først kommet godt i gang, så tyder meget på, at du også fortsætter.

Vinterbadning er ifølge en række forskningsresultater sundt for mange, men ikke for alle. Når kroppen dyppes i det iskolde vand, udløses der en form for chokreaktion, der får både endorfiner, adrenalin og meget andet på overarbejde, og det stryger rundt i blodet. Med andre ord, der sættes godt gang i krop og kredsløb. Noget tyder på, at den potentielle sundhedseffekt afhænger af, om du vinterbader et par gange om ugen i forvejen eller har dyrket yoga regelmæssigt.

Erfarne vinterbadere og yogaudøvere føler sig nemlig ofte veltilpasse, og mange oplever samtidig, at de, når de vinterbader, er mindre syge. Deres kroppe reagerer ikke så voldsomt på det iskolde vand, som de uerfarnes. Det er som om, at kroppen lærer efterhånden som vinterbadning bliver en hyppig praksis. Er du erfaren vinterbader, så oplever de fleste nemlig, at både puls, blodtryk og åndedræt kan holdes stabilt under vinterbadning.

Ubehaget og chokket fra det iskolde vand kan få andre og mindre erfarne til at spænde op og hyperventilere. Derfor må du aldrig vinterbade alene, og du skal mærke efter, hvordan din krop reagerer på det kolde vand.

Erfarne vinterbadere svømmer ofte en fire-fem minutters tid, og der er forskning, der antyder, at det kan have samme effekt som 20 minutters løb eller anden hård træning. Den populære sport har også fået danske forskere til at se nærmere på, om vinterbadning vil kunne øge fedtforbrændingen, særligt det brune fedt. Det brune fedt er som en lille varmefabrik indeni kroppen. Tænder du for det, vil det anvende sukker og fedt fra blodet for at holde på varmen og dermed nedbryde det hvide fedt. Af denne årsag kan vinterbadning også være interessant.

Du kan læse mere om det danske studie HER
Du kan læse mere om Vinterbadekåben HER

Var du tilfreds med denne artikel Derfor kan vinterbadning være sundt og slankende? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.