Forbud mod fluorstoffer i mademballage

Forsiden Sund inspiration Forbud mod fluorstoffer i mademballage

     5
Forbud mod fluorstoffer i mademballage

Mademballage, muffinforme, bagepapir, pizzabakker med mere har i en lang årrække udgjort et sundhedsmæssigt problem. De perfluorede stoffer, som mademballager er behandlet med, kan virke hormonforstyrrende og skade sundheden. Nu har sundhedsminister Mogens Jensen forbudt brugen af de skadelige fluorerede stoffer i mademballage fra 1. juli 2020.

Som Madforlivet tidligere har skrevet om, så udgør mademballage, muffinforme, bagepapir, pizzabakker med mere et sundhedsmæssigt problem. De perfluorede stoffer, som mademballager indeholder, kan virke hormonforstyrrende og skade sundheden. Indtil nu har eksempelvis madpapir, muffinforme og bagepapir været behandlet med fluorstoffer for at give overfladen en vand- og fedtafvisende effekt. Forskerne har længe haft øje på fluorstofferne eller de perfluorerede stoffer, og vi ved idag, at de i større mængder er skadelige for mennesker. Rapporten ”The cost of inaction” har for første gang sat regulære tal på, hvad fluorstofferne koster os – i menneskeliv såvel som i kroner og øre. De nedslående resultater er, at mellem 750 og 1200 dødsfald om året i Norden kan sættes i forbindelse med de farlige stoffer, blandt andet som følge af forhøjet blodtryk. I penge koster de os mellem 21 og 35 milliarder danske kroner.

Perfluorerede stoffer er en række kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der blandt andet er populære på grund af deres evne til at sky vand, fedt og smuds. En rapport fra Nordisk Ministerråd sidste år slog dog fast, at fluorerede stoffer, som udover i mademballage også forekommer i tefonpander, tandtråd og vandafvisende tøj (Goretex), er voldsomt farlige, og stofferne koster hvert år mellem 750 til 1200 menneskeliv, alene i Norden.

Fluorstofferne er konstateret sundhedsskadelige, og de kan vandre fra emballager med mere over i vores mad, hvorved vi kan indtage dem. Derfor har fødevareminister Mogens Jensen valgt, at disse stoffer skal forbydes i Danmark, der som det første land i verden indfører et forbud.  Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse, og forbuddet træder i kraft den 1. juli 2020.

Mange undersøgelser har tidligere vist, at de fluorerede stoffer kan være skadelige for mennesker, og effekterne forbindes med:
• Forhøjede kolesteroltal
• Forhøjet blodtryk
• Øget risiko for brystkræft og nyrekræft
• Nedsat immunforsvar
• Negativ påvirkning af vores reproduktionsevne
• Hormonelle ændringer

Desuden er stofferne under mistanke for at spille en rolle i udviklingen af overvægt. Vi ved også idag, at gravide kvinder kan overføre de skadelige stoffer til det lille ufødte barn og dermed hæmme fosterets vækst, ligesom stofferne senere kan overføres gennem modermælken.

Her kan du læse artiklen Flourstoffer koster hvert år menneskeliv

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. .