Historien om håndvask

Forsiden Sund inspiration Historien om håndvask

     4
Historien om haandvask

Vi ved idag, hvor vigtigt det er at vaske hænder, hvis man vil undgå smitte. Men kender du historien om Semmelweis? Han var den læge, der i midten af 1800-tallet forsøgte at få sine lægekolleger til at vaske hænder, før de tilså en patient. Han havde ikke stor succes med sin mission. Læs hele historien her…

Kender du historien om håndvask og lægen Ignaz Semmelweis? I dag ved vi, hvor vigtigt det er at vaske vores hænder og børste vores tænder, og særligt i denne tid, er der grundig håndvask på programmet mange gange om dagen.

Ignaz Semmelweis var fødselslæge i midten af 1800-tallet, hvor børne- og moderdødeligheden var høj. Dengang var det almindeligt, at læger tilså meget syge patienter eller foretog obduktioner, for derefter at gå direkte til fødselsafdelingen uden at vaske hænder. Semmelweis opdagede, at hvis lægerne vaskede hænder, før de hjalp kvinderne på barselsgangen med deres fødsel, så faldt mødrenes dødelighed dramatisk. Semmelweis opsatte et forsøg, hvor fødselslægerne skulle vaske hænder i en klor-opløsning, inden de gik ind til de fødende kvinder. Da også instrumenterne blev rengjort i opløsningen, faldt dødeligheden blandt kvinderne til omkring én procent.

Dengang var det normalt, at de velhavende kvinder fødte på en afdeling, tilset af en læge, hvorimod de fattige fødte på en anden afdeling, tilset af en jordmoder. På den første afdeling var dødeligheden imellem 13-18 procent blandt mødrene. På den anden var den cirka to procent.

Semmelweis gennemgik systematisk samtlige forskelle på de to afdelinger, og fandt ud af, at hvis lægerne vaskede hænder og instrumenterne blev rengjort, så kunne det nedbringe risikoen for død blandt de fødende kvinder til en procent.

Semmelweis brugte sit liv på at overtale datidens læger til at vaske hænder, hver gang de tilså en ny patient, men hans teori blev latterliggjort af de fleste, og han fik aldrig kollegial anerkendelse for sin opdagelse. Nogle læger valgte at følge hans råd, men generelt havde han ikke succes med sit forehavende, og fik aldrig omvendt sine kolleger indenfor lægeverdenen.

Man kan ikke lade være med at overveje, om vi også om nogle år vil tænke tilbage på tiden nu, og undre os over, hvordan vi kunne overse eller latterliggøre noget, der viser sig væsentligt for vores liv og sundhed.

Var du tilfreds med denne artikel Historien om håndvask? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.