Månedens Fødevare – Tomater

Forsiden Inspiration og Oplevelser Månedens Fødevare – Tomater

     3

Jeg ved godt, at jeg tidligere har talt varmt for tomater, men jeg gør det igen, denne gang krydret med lidt ny forskning og nye opskrifter. For hvis du ligesom jeg elsker tomater, så er sommer og tidligt efterår gode tidspunkter til at svælge i disse lækre frugter. Ja, du læste rigtigt, for tomat er ret beset en frugt, selvom de fleste lader den gå under betegnelsen grøntsager. Jeg foretrækker selv de små aflange, tror de hedder romatomater, men de smager bare SÅ godt.

Tomater er lækre som de er, bare som tomatmadder med masser af krydderurter eller en dejlig græsk tomatsalat med gedefeta og rødløg, men tomater er udover at indeholde masser af gode, nærende vitaminer nok mest kendt for indholdet af stoffet lycopen. Lycopen sættes i forbindelse med en lang række forebyggende egenskaber bl.a. i relation til prostatakræft men også andre kræftformer. Lycopen er det stof, der giver tomaterne deres røde farve, og tomater er langt den rigeste kilde vi kender til lycopen, der også findes i vandmelon, papaya og rød grapefrugt. Husk at tomater ikke skal køleskabet, så smager de ikke nær så godt og modnes heller ikke fuldt og helt.

Men tomater har øjensynligt også en evne til at hindre oxidering af kroppens fedtstoffer. Det er interessant, for netop kombinationen af tomat og f.eks. god ekstra jomfruolivenolie er optimal. For det første skal tomaterne varmes op for at aktivere lycopenet. Dernæst er kombinationen af opvarmede tomater og en god olie optimal, fordi de gode fedtstoffer maximerer frigivelsen og optagelsen af lycopenet. Man slår herved to fluer med et smæk, fordi en god ekstra jomfruolivenolie har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning, så må det være noget nær den perfekte kombination.

Jeg har også en opskrift på en lækker tomattærte og en anden variation af tomattærte med ramsløg.

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.