Nye kostråd: Vi skal spise grønnere

Forsiden Sund inspiration Nye kostråd: Vi skal spise grønnere

 
Nye kostraad: Vi skal spise groennere

Fødevareminister Mogens Jensen bakker op om DTU’s nye forslag til kostråd. Vi skal til at spise mere grønt og bæredygtigt, og nye, velunderbyggede anbefalinger bør derfor implementeres i kostrådene, udtaler han. Læs mere her om DTU’s nye undersøgelse…

En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at vi danskere skal spise grønnere. Denne anbefaling bakkes op af Fødevareminister Mogens Jensen, der opfordrer danskerne til mindre kød og flere bønner, linser og grønsager.

Målet med undersøgelsen har været at udarbejde mere veldokumenterede og klimavenlige kostråd. Det har udmøntet sig i råd om en mere plantebaseret kost med mere grønt og mindre kød. Det omfatter også, at vi vælger mere klimavenlige afgrøder og mindsker madspild. Alene ved at nedsætte sit indtag af kød og mælkeprodukter, vil man kunne nedbringe sit miljøaftryk med 30-35% lyder det i rapporten.

Bælgfrugter som bønner, linser og kikærter er ikke bare klimavenlige, de er også supersunde, fiberrige og billige proteinkilder. Vi danskere kan godt blive bedre til at bruge bønner og linser i hverdagen, og derfor anbefaler DTU da også i rapporten, at bælgfrugter, nødder og frø fremover fremhæves i de officielle kostråd. Mere specifikt anbefales der 100 g et par gange om ugen som erstatning for kød, kødpålæg og mælkeprodukter.

Det anbefales fortsat at vi spiser 600 gram grønt og frugt hver dag, gerne med fokus på grove grønsager og så mange forskellige farver som muligt.

Rapporten anbefaler, at vi spiser flere:

  • Bælgfrugter
  • Grønsager og frugt
  • Nødder og frø
  • Fuldkornsprodukter

og at vi spiser mindre:

  • Rødt kød (særligt oksekød) og forarbejdet kød
  • Slik, sukker, kage, chips, søde drikkevarer etc.
  • Salt
  • Alkohol
  • Meget forarbejdede fødevarer

Kilde: Download her: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd, DTU Fødevareinstituttet.

Du kan hente masser af inspiration til sunde, grønne og bæredygtige måltider på min hjemmeside,
men du kan også prøve min helt GRATIS MADPLAN samt den første grønne og gratis udgave af MADPLAN

Var du tilfreds med denne artikel Nye kostråd: vi skal spise grønnere? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.