72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

14 mar, 2024 | Viden og Forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye immunforsvarsceller. Siden da har vi ventet på studier på mennesker, så vi kunne se, om de samme positive effekter også fremkommer blandt mennesker, der faster i flere dage.

Et netop publiceret uafhængigt studie giver os svar og et indblik i, hvad der sker i den menneskelige biokemi efter flere dages faste. Det er engelske forskere fra Queen Mary University of London, der har fulgt 12 raske frivillige, der gennemgik en syv-dages vandfaste. Forskerne fulgte deltagerne tæt og målte eventuelle ændringer løbende, særligt monitorerede de cirka 3.000 proteiner i deres blod før, under og efter fasten. Formodningen var, at denne udvikling i blodets proteinindhold til en vis grad ville kunne forudsige potentielt gavnlige sundhedsmæssige effekter af fasten.

Deltagerne begyndte at tabe sig efter et par dages faste, og kroppen skiftede fra glukose- til fedtforbrænding (ketose). Forskerne fandt også markante ændringer i deltagernes proteinniveauer efter blot 72 timers (3 døgns) faste. Resultaterne begejstrede dem og har givet os det længe ventede bevis for, at der udover vægttab er betydelige sundhedsmæssige gevinster at hente ved at faste i mindst 72 timer.

Tidligere studier har vist, at blandt andet periodisk faste, også kendt som 16:8 eller 5:2, forbedrede insulinfølsomheden, kolesterolniveauerne og blodtrykket hos deltagerne. Andre studier har indikeret, at 3-5 dages såkaldt intermittent faste, hvor du spiser ganske lidt, men kroppen tror, du faster, kan føre til nydannelse af immunforsvarsceller og stamceller. Det hele tegner et billede af, at faste vil kunne hjælpe kroppen til selvhjælp.

Der er dog ingen træer, der vokser ind i himlen, og det ikke alle mennesker, der skal faste – heller ikke periodisk. Er du sund og rask, så bør du kun udføre 72 timers faste en gang månedligt eller et par gange årligt. Gravide, ammende og undervægtige bør slet ikke faste. Lider du af alvorlig sygdom, så kan det anbefales, at du konsulterer din læge, før du påbegynder en eventuel faste.

Støt dig også gerne følgende fem råd:
1. Vælg de allerbedste, næringsrige og økologiske råvarer til dine måltider.
2. Spis tre gange dagligt, de fleste trives bedst med måltider imellem kl 07 og 19.
3. Undgå alt sukker, såvel tilsat som flydende, samt hvidt brød og pasta.
4. Få dig rørt hver dag i mindst en halv time. Vælg den form for motion, som passer dig bedst.
5. Sov i fuldstændigt mørke og gerne mindst syv timer.

Det er vigtigt, at du til hvert måltid spiser såvel masser af grønsager som gode fedtstoffer og sunde proteiner for på den måde at holde dine blodsukkerniveauer stabile.

Referencer:
Pietzner, M., Uluvar, B., Kolnes, K.J. et al.;”Systemic proteome adaptions to 7-day complete caloric restriction in humans”; Nat Metab (March 1,2024).
“Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial.” JAMA Internal Medicine, May 2017.
Courtney M. Peterson et al; “Early Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes”; Cell Metabolism, Volume 27, Issue 6, 5 June 2018, Pages 1212-1221.

Periodisk faste er et overfloedighedshorn af sundhedsfordele

Her kan du købe min e-bog med solid information og opskrifter til fire former for FASTE

Her kan du læse mere om Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedfordele 

Var du tilfreds med denne artikel 72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!