Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele

29 feb, 2024 | Viden og Forskning

MIne tre bedste sundhedsråd anno 2024 #3

Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele, og et nyt år er et godt tidspunkt for nye, sunde vaner. Derfor får du i denne artikelserie mine 3 bedste sundhedsråd anno 2024. I denne kan du læse mere om faste, som kan give mange sundhedsfordele.

I vores del af verden kender vi ikke til at sulte. Tværtimod har vi adgang til mad når som helst og hvor som helst, og det betyder, at vi let kan komme til at overspise. Det kan belaste vores fordøjelse med oppustet mave, forstoppelse, vægtøgning og manglende energi og træthed til følge. Faste er en måde, hvorpå vi kan give fordøjelsessystemet en velfortjent pause, som hele kroppen får gavn af. Periodisk faste kan blandt andet give ny energi, udrense kroppen, booste et vægttab, dæmpe inflammation, forny dit immunforsvar, forbedre dine kognitive evner, stabilisere dit blodsukker og beskytte dig mod sygdomme. Svært at sige nej tak til, ikke?

Du kan faste på forskellige måder af varierende varighed og hyppighed. Den mest populære form er periodisk faste, som betyder, at du enten begrænser indtaget af mad til nogle timer i døgnet eller til enkelte dage om ugen. Du kan læse mere om denne og andre former for faste i min helt nye e-bog ”Faste – fire forskellige former.”

Fuld plade på sundhed og vægttab
Mange faster for at tabe sig. Normalt får kroppen sin energi fra vores glukosedepoter, men når disse er opbrugt, går kroppen i ketose, hvilket betyder, at den i stedet henter energien fra vores fedtdepoter. Denne forbrænding af fedt er med til at reducere kolesterol i blodet og rense ud i de giftstoffer, som findes i vores fedtvæv. Mange oplever desuden, at fasten giver dem mindre trang til spise usundt, når de ikke faster.

Men faste giver som sagt mange andre sundhedsfordele. Når du faster, skaber du en form for let stress i kroppen, som aktiverer dine celler. Mængden af de frie radikaler stiger kortvarigt og skaber oxidativ stress i cellerne. Kroppens modsvar er at øge de enzymer, der hedder sirtuiner. Deres opgave er netop at bekæmpe den oxidative stress, og det betyder, at de generelt booster kroppens evne til at forsvare sig mod de frie radikaler, som sættes i forbindelse med udvikling af sygdomme som for eksempel kræft, hjertekarsygdomme og diabetes. Samtidig kan fasten sænke dine inflammationsniveauer og dermed din risiko for sygdom.

Endelig har sirtuinerne den skønne virkning, at de dæmper kroppens aldringsprocesser. I tilgift påvirker du også hormondannelsen i kroppen, når du faster, og her udskilles blandt andet sulthormonet ghrelin, som fremmer væksten af nye hjerneceller og beskytter mod hjernens aldring. Hos mus og rotter har man set tegn på, at faste kan reducere risikoen for neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Vi afventer mere forskning indenfor dette område.

Forsøg med rotter og mus har vist, at faste øger nydannelsen af immunforsvarsceller. Man formoder, at det samme gør sig gældende hos mennesker, hvor faste også kan afhjælpe for høje kolesteroltal og påvirke levetiden positivt, hvis du faster jævnligt. Der er gang i forskningen på området, og det bliver spændende at følge i de kommende år. Den foreliggende forskning viser dog, at periodisk faste er sundt for de fleste.

Værn mod hjertesygdomme og kræft
Hvis du har læst mine to øvrige sundhedsråd Hold dit tarmmikrobiom toptunet og her Hold blodsukkerbalancen, så ved du allerede, hvor vigtigt det er at holde dit blodsukker stabilt. Faste kan være med til at sænke dine blodsukkerniveauer og øge din krops følsomhed for insulin. Set i lyset af, at mere end 300.000 danskere lider af insulinresistens, som er forstadiet til type 2-diabetes, er der her tale om et  effektivt og brugbart værktøj, som mange af os kan have gavn af at inddrage i dagens rutiner.

Det samme gælder, når det kommer til hjertekarsygdomme, som anses for at være skyld i flest dødsfald på verdensplan. Faste nedsætter også risikoen for hjertesygdom, blandt andet ved at sænke dine inflammationsniveauer, dit blodtryk og dit kolesterol. Endelig har forsøg med rotter vist, at faste ser ud til at kunne beskytte immunceller under kemoterapi samt øge effektiviteten af denne. Viser det sig, at det samme gælder for os mennesker, er der tale om en landvinding af format.

Fast med omtanke
Faste kan føre til tab af muskelmasse, og derfor kan det være en god idé at kombinere den med styrketræning. Af samme grund bør du sørge for, at du spiser tilstrækkeligt med proteiner.
Vær kvalitetsbevidst, når du vælger dine måltider, og sørg for at forberede dig, så du ved, at de indeholder tilstrækkelig med næring, kalorier, fibre såvel som gode proteiner, sunde fedstoffer og kulhydrater fra masser af økologiske grøntsager. Undlad sukker, alkohol, fastfood og tobak. Du er i gang med en hovedrengøring af kroppen, så det betaler sig ikke at fylde dig med disse potentielt skadelige og kropsforurenende stoffer.
”Drik i stedet masser af rent vand, gerne 1 ½ til 2 liter om dagen, og sørg for nok hvile.

Hvis du lider af alvorlige sygdomme, bør du tale med din læge, inden du kaster dig ud i at faste. Er du undervægtig, ammende eller gravid, bør du ikke faste.

Du kan læse meget mere om faste, om de forskellige former for faste, finde referencer samt en masse opskrifter til fasten lige her i min e-bog FASTE – fire forskellige former.

Faste - fire forskellige former

Faste – fire forskellige former

Her kan  du få udførlig viden om faste samt opskrifter i min nye e-bog Faste – fire forskellige former
Du kan læse mine andre sundhedsråd anno 2024 her Hold dit tarmmikrobiom toptunet og her Hold blodsukkerbalancen
Her kan du læse mere om Hvad er periodisk faste? 

Var du tilfreds med denne artikel Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!