Advarsel – kemi i bananer!

Forsiden Viden og Forskning Advarsel – kemi i bananer!

     1
Bananer

En ny svensk undersøgelse påviser pesticidrester i samtlige konventionelle bananer!

Det svenske Testfakta har undersøgt konventionelle bananer og fundet rester af op til syv forskellige pesticider i en enkelt banan. Pesticidresterne var ikke kun i skrællen, som man muligvis kunne formode, men også i selve bananen, og der blev funder forhøjede pesticidrester i samtlige undersøgte, konventionelle bananer. Testfakta er en analysevirksomhed med speciale i evaluering og undersøgelser af fødevarer.

Kemi professor Åke Bergman fra Universitetet i Stockholm gav i svensk radio udtryk for bekymring, idet cocktaileffekten, som er et udtryk for kemikaliers indbyrdes påvirkning af hinanden, slet ikke er undersøgt tilstrækkeligt. Cocktaileffekten kan betyde, at effekten af et enkelt kemisk stof kan øges under påvirkning af andre stoffers tilstedeværelse. Noget af et skrækscenarie, når der i en enkelte banan viser sig at være rester fra syv forskellige kemiske substanser. Selvom niveauerne af de enkelte pesticider ikke overstiger EU’s grænseværdier, så er det altså ikke uden risiko at spise konventionelle bananer. 

Der blev ikke fundet pesticidrester i en eneste økologisk banan. Så, kan du lige som mange andre godt lide bananer, så køb de økologiske, så undgår du uønsket kemi. 

Læs mere om kemi i maden HER

Læs mere om cocktaileffekten HER