Appel fra lægeeksperter om D vitamin

Forsiden Viden og Forskning Appel fra lægeeksperter om D vitamin

     5
Appel fra laegeeksperter om D vitamin

I en usædvanlig appel har 185 forskere og læger henvendt sig i et åbent brev til verdens sundhedsmyndigheder. De opfordrer inderligt til at anvende D vitamin i behandlingen af covid-19. Undladelse kan koste menneskeliv, siger de.

Den 21. december udsendte 185 eksperter og forskere fra Storbritannien, Europa og USA en appel i form af et åbent brev til alle landes regeringer om at inkludere D vitamin i behandlingen af covid-19. I brevet opfordrer eksperterne alle lande til øjeblikkeligt at udbrede anvendelsen af D vitamin i behandlingen af covid-19. De oplyser i brevet, at mangel på dette vitale vitamin ser ud til at øge risikoen for at blive syg af covid-19, ligesom mangel fører til flere indlæggelser, svære forløb og dødsfald.

Forskerne henviser til den efterhånden overbevisende forskning, der foreligger, og som har påvist de mange biologiske mekanismer, hvormed D vitamin også kan påvirke forløbet positivt hos smittede med covid-19.

Forskerne skriver i brevet: ”Vi ved, at D vitamin er livsvigtigt, men de fleste mennesker får slet ikke tilstrækkeligt af dette vigtige vitamin”. I brevet anbefales alle voksne at supplere med 4.000iu (100 mcg) dagligt som standard. De, der er i øget risiko for mangel på D vitamin på grund af overvægt, mørk hud eller ophold på plejehjem kan have brug for højere doser, tilføjer eksperterne. (AHO: I Danmark har FVST netop – og efter udsendelsen af denne appel – for første gang anbefalet os danskere D vitamintilskud om vinteren på 400 iu (10mcg) dagligt, altså en tiendedel af ovenstående, og ikke for at styrke immunforsvaret, men for at styrke knoglemassen!)

Forskerne skriver endvidere ”Det vides idag, at mange faktorer disponerer mennesker for højere sygdomsrisiko ved eksponering for coronavisus og covid-19; alder, andre sygdomme, ligesom mænd er mere udsatte end kvinder, med mere. Men, utilstrækkelige D-vitaminniveauer er langt den letteste og hurtigtst modificerbare faktor med rigelig dokumentation for at kunne understøtte og forebygge med stor effekt. D-vitamin er billigt og har ubetydelig risiko sammenlignet med den betydelige risiko som covid-19 udgør.

Det har været ni måneder. Beviset var ubestrideligt i marts for nogen, der ville se.

”Bevis til dato antyder muligheden for, at COVID-19-pandemien i vid udstrækning opretholder sig selv ved infektion af dem med lavt D-vitamin, og at dødsfald i høj grad er koncentreret i dem med mangel. Den blotte mulighed for, at dette er tilfældet, skulle tvinge presserende indsamling af flere vitamin D-data. Selv uden flere data indikerer overvægt af beviser, at øget D-vitamin ville hjælpe med at reducere infektioner, indlæggelser, ICU-indlæggelser og dødsfald. ”

Blandt de læger og forskere, der har underskrevet finder vi Dr. Gareth Davies, Imperial College, London, Dr. Ashley Grossman, University of Oxford og dr. Steve Jones, University College London.

Du kan læse hele appellen eller brevet HER
Her kan du læse artiklen Fødevarestyrelsen anbefaler nu danskerne D vitamin 

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Fødevarestyrelsen anbefaler nu D vitamintilskud? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.