Fødevarestyrelsen anbefaler nu D vitamintilskud

22 dec, 2020 | Viden og Forskning

Fødevarestyrelsen meddelte i går i en pressemeddelelse, at det efter deres mening nu pludselig er en god ide for alle danskere over fire år at tage et dagligt tilskud af D vitamin vinteren igennem. Babyer og små børn skal ifølge FVST have D vitamindråber hele året.

Det er jo dejligt, at vores Fødevarestyrelse nu endelig finder det betimeligt, at anbefale alle os danskere D vitamin i tilskudsform vinteren igennem. Det er faktisk også helt historisk, for mig bekendt er det ikke sket tidligere, at Fødevarestyrelsen direkte har anbefalet tilskud af vitaminer.

For cirka 17 år siden deltog jeg i et symposium i USA, hvor verdens førende forsker i D vitamin, Michael Holick, fremlagde sin interessante forskning i betydningen af D vitamin. Hidtil havde man kun troet, at D vitamin havde betydning for knoglesundheden. Michael Holick vendte dengang op og ned på den overbevisning og påviste, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan komme i nærheden af. Vi har D vitamin receptorer overalt i kroppen, og D vitamin har afgørende betydning for immunforsvarets effektivitet og reaktionsevne. Nyere forskning har vist, at tilstrækkeligt høje niveauer af D vitamin ser ud til at kunne beskytte mod Covid-19 og hindre den cytokinstorm – en kraftig inflammatorisk reaktion – der ses hos mange hårdt ramte Covid-19 patienter. De patienter, der havde tilstrækkeligt høje niveauer af D vitamin kom sig hurtigere og endte ikke i respirator.

Viden om D vitamins enorme betydning for blandt andet immunforsvarets effektivitet har således været kendt og veldokumenteret i omkring 17 år. Anbefalingen om D vitamintilskud kom fra Fødevarestyrelsen i går, og den er baseret på en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse i 2018. Undersøgelsen viser, at knap hver femte dansker mangler D-vitamin i årets første måneder. Tidligere undersøgelser har vist en højere grad af mangel i den danske befolkning.

Det er særdeles velunderbygget, at lave niveauer af D vitamin øger risikoen for at blive smittet med Covid-19. Det kan derfor være relevant for den enkelte at få niveauerne analyseret i en blodprøve hos lægen. Desværre har Sundhedsstyrelsen sat en stopper for sådanne blodprøver hos lægen. Man skulle ellers tro, at nu hvor sygehusvæsenet er i knæ på grund af Covid-19 patienter, så kunne det være aktuelt, at så mange danskere som muligt optimerede deres immunforsvar helt naturligt, så, så få som muligt smittes. Sundhedsstyrelsen har alligevel IKKE ændret sin henstilling til lægerne om ikke at måle patienternes D vitaminniveauer. En blodprøve til test for D vitamin koster da også imellem 106-130 kroner.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn op til fire år tager et kosttilskud på 5-20 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret. Gravide og småbørn over to uger anbefales 10 mikrogram hele året rundt. Er du over 70 år eller bor du på plejehjem, så anbefales der en dosis på 20 mikrogram hele året.

Til din orientering er behovene for D vitamin individuelle, og det handler om at ramme et niveau, der konstant ligger på cirka 100 nmol/l i blodet. Det kræver for nogle et indtag på 20 mikrogram, for andre et indtag på helt op til 100 mcg. D vitaminniveauerne kan som sagt måles i en blodprøve hos lægen, hvis ellers din læge finder det muligt.

Formen du indtager D vitamin i, er ligeledes afgørende for optageligheden. D vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og derfor indtages det bedst i kombination med en fødevarematrix, der indeholder lidt god olie. Personligt foretrækker jeg Nature’s Own D vitamin, Nani’s D vitamin eller Pharma Nords D pearls, der alle er kombineret med fedtstoffer af høj kvalitet, der øger optageligheden.

Det kan også være værd at huske på, at vitaminer og mineraler arbejder sammen, hvorfor optageligheden kan øges og effekten fremmes ved indtag af en multivitaminmineralpille af høj kvalitet. Personligt veksler jeg imellem Nature’s Own CoQ10, Terra Nova og Life Extension multi.

Indtager du calcium, så husk at indtage organisk calcium (IKKE calciumcarbonat), ligesom calcium altid skal indtages i kombination med samme dosis organisk magnesium. Magnesium er om muligt endnu vigtigere for knoglesundheden end calcium. Det kan du læse mere om via linket herunder.

Referencer:
Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722 COVID-19 corona virus pandemic. Worldometer. Updated August 12, 2020. Accessed August 12, 2020. https://www.worldometers.info/coronavirus
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients. 2020;12(4):988. doi:10.3390/nu12040988
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
Marta Entrenas Castillo,a Luis Manuel Entrenas Costa,a,José Manuel Vaquero Barrios,a Juan Francisco Alcalá Díaz,b José López Miranda,b Roger Bouillon,c and José Manuel Quesada Gomez;”Effect of Calcifediol Treatment and best Available Therapy versus best Available Therapy on Intensive Care Unit Admission and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Pilot Randomized Clinical study”; J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Aug 29 : 105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751 [Epub ahead of print] PMCID: PMC7456194 PMID: 32871238
Garg S, Kim L, Whitaker M, et al. Hospitalization rates and characteristics of patients hospitalized with laboratory-confirmed coronavirus disease 2019: COVID-NET, 14 States, March 1–30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(15):458-464. doi:10.15585

Læs også Ny forskning i relation til D vitamin
Læs også Kan D vitamin forebygge smitte fra Covid-19?
Læs også Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin
Læs også Vi misinformeres om kalk og D vitamintilskud
Her kan du læse Fødevarestyrelsens pressemeddelelse

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Fødevarestyrelsen anbefaler nu D vitamintilskud? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!