Kan D vitamin forebygge smitte med covid-19?

Forsiden Viden og Forskning Kan D vitamin forebygge smitte med covid-19?

     5
Kan D vitamin forebygge smitte med covid-19?

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater påviser, at D vitamin kan være en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Derfor kan det undre, at vi intet hører om det herhjemme. Medierne omtaler det ikke, lægerne anbefaler det ikke, måler ikke rutinemæssigt deres patienter, og blandt danske forskere er der ikke den store villighed til at iværksætte flere kliniske forsøg.

Nu inddrager England aktivt D vitamin i forebyggelsen af Covid-19. Et tiltag, som vi er mange, der igennem lang tid har opfordret danske læger til også at inddrage herhjemme. D vitamins effektive beskyttende effekt i forhold til Covid-19 er efterhånden solidt videnskabeligt underbygget, men danske læger og forskere har valgt helt at se bort fra eller undlade at undersøge denne både naturlige og prisbillige forebyggende mulighed. Tværtimod advarer man i Danmark mod overdosering af D vitamin, til trods for, at der skal særdeles høje doser til at overdosere, ligesom Sundhedsstyrelsen stadig indskærper overfor de praktiserende læger om ikke at måle D vitaminniveauerne, medmindre der er særlige omstændigheder, der taler for det. En blodprøve til test for D vitamin koster da også 103 kroner.

Det er mærkværdigt og uforståeligt, at danske læger og forskere sidder den efterhånden solide videnskabelige dokumentation i forhold til D vitamin og Covid-19 overhørig.

Nu tager England affære, udover at have igangsat kliniske forsøg, så vil godt 2 millioner englændere igennem de næste fire måneder modtage D vitamin tilskud i to forskellige doser. Det er særligt udsatte borgere, ældre på plejehjem samt syge og svage borgere. Det samme kunne man gøre i Danmark uden problemer, for alt for mange ældre, unge og syge danskere har alt for lave D vitaminniveauer. Lave D vitaminniveauer øger risikoen for at blive smittet med Covid-19 med 77%. Dette blev påvist i Israel, hvor en undersøgelse af 52.000 coronasmittede viste, at lave niveauer øgede risikoen med 77%. Analysen påviser en stærk sammenhæng imellem lave D-vitaminnievauer og øget risiko for coronasmitte. Du kan finde referencen nederst i artiklen.

Premierminister Boris Johnson udtalte til avisen The Telegraph “Vi ser nærmere på de mulige positive effekter af D-vitamin og vil om kort tid komme med en opdatering.” Skotland har igennem en årrække anbefalet alle borgere til at tage et tilskud af D vitamin. USA anbefaler D vitamintilskud og anvender det allerede med stor succes i behandlingen af indlagte med Covid-19. Disse patienter kommer sig hurtigere og undgår ofte at ende i respirator.

D vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Solen er vores vigtigste kilde til kroppens mest effektive immunmodulerende vitamin, og i Danmark danner vi D vitamin i juni, juli og august, hvor solen står højt på himlen. En god sommer sikrer os et lager af vitaminet, men erfaringerne viser, at dette lager ofte er opbrugt her i november. Derfor kan de fleste danskere med fordel tage tilskud af D3 vitamin fra oktober til maj.

Behovene er individuelle, nogle har behov for højere doser end andre for at ligge på 70-100 nmol/l i blodet året rundt. Det er her, du er bedst beskyttet. Det er dumt at mangle det livsvigtige D vitamin, særligt i denne tid. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt høje doser, men bør derimod tage et kosttilskud af D vitamin, bedst et tilskud, hvor D vitaminet er kombineret med en fødevarematrix, i dette tilfælde i form af fedtsyrer, der øger optageligheden af det fedtopløselige vitamin. D vitamin mangel kan øge risikoen for sygdom, men det kan for høje niveauer også. D vitamin effekten følger en omvendt J formet kurve, så for lidt er skidt, men det er for høje niveauer også. Da behovene er individuelle, er instruksen til praktiserende læger om ikke at måle danske patienters niveauer, efter min mening direkte tåbelig.

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater viser, at D vitamin er en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Alligevel hører vi intet om det i medierne, lægerne anbefaler det ikke, måler ikke rutinemæssigt deres patienter, og blandt danske forskere er der ikke den store villighed til at iværksætte flere kliniske forsøg – hvorfor ikke?

Referencer:
Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722 COVID-19 corona virus pandemic. Worldometer. Updated August 12, 2020. Accessed August 12, 2020. https://www.worldometers.info/coronavirus
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients. 2020;12(4):988. doi:10.3390/nu12040988
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
Marta Entrenas Castillo,a Luis Manuel Entrenas Costa,a,José Manuel Vaquero Barrios,a Juan Francisco Alcalá Díaz,b José López Miranda,b Roger Bouillon,c and José Manuel Quesada Gomez;”Effect of Calcifediol Treatment and best Available Therapy versus best Available Therapy on Intensive Care Unit Admission and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Pilot Randomized Clinical study”; J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Aug 29 : 105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751 [Epub ahead of print] PMCID: PMC7456194 PMID: 32871238
Garg S, Kim L, Whitaker M, et al. Hospitalization rates and characteristics of patients hospitalized with laboratory-confirmed coronavirus disease 2019: COVID-NET, 14 States, March 1–30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(15):458-464. doi:10.15585

Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?   
Her kan du læse artiklen om, hvilke tilskud jeg personligt tager D vitamin kan beskytte dig

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Lave D vitaminniveauer øger risikoen, viser helt ny forskning?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.