Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin

Forsiden Viden og Forskning Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin

     3
Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin

D vitamins effektive beskyttende effekt i forhold til Covid-19 er efterhånden velunderbygget, og endelig hører vi fra en dansk læge, nemlig Jens-Erik Bech Jensen i Politiken , at det nu anbefales os allesammen at tage tilskud af dette vigtige, immunmodulerende vitamin. Det er bemærkelsesværdigt, ja nærmest historisk, at danske forskere og læger står frem med en så tydelig anbefaling af et vitamintilskud. Tak for det.

Danske forskere, med overlæge Jens-Erik Bech Jensen fra Hvidovre hospital i spidsen, anbefaler nu i Politiken lørdag den 28.november, danskerne at tage tilskud af D vitamin.

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater påviser, at D vitamin kan være en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Det er bemærkelsesværdigt, ja nærmest historisk, at danske forskere og læger står frem med en så tydelig anbefaling af et vitamintilskud, ligesom det er historisk, at en dansk avis bringer det. Respekt herfra.

D vitamins effektive beskyttende effekt i forhold til Covid-19 er efterhånden velunderbygget, og det er virkelig opmuntrende, at også danske læger og forskere nu har valgt at anbefale os allesammen at tage tilskud af dette vigtige, immunmodulerende vitamin. De fleste danskere har alt for lave niveauer i vintermånederne, særligt ældre, svage, kronisk syge, overvægtige eller mennesker, der er mørke i huden. Men vi kan alle have gavn af et tilskud fra september til maj. Som overlæge Jens-Erik Bech Jensen udtaler til Politiken: “Langt de fleste danskere har for lavt D vitaminniveau i blodet om vinteren, især hvis det skal være optimalt for immunforsvaret.” og “D vitamin er essentielt for immunforsvaret og beskytter mod en lang række sygdomme. Så hvorfor vente? Det er da tosset at gå rundt og mangle D vitamin.” og Jens-Erik Bech Jensen fortsætter “”Ud fra mit kendskab til det, kan det være forskellen på at leve og at dø, og det er i virkeligheden også det, de mange covid studier viser: folk med tilstrækkeligt meget D vitamin kommer mindre på intensiv, mindre i respirator og dør i mindre grad.  Hvis ikke det virker, hvad har vi så at tabe? Bivirkningen er en befolkning, der er blevet sundere og bedre beskyttet mod kræft og hjertekarsygdomme.” udtaler Jens-Erik Bech Jensen til Politiken. Han burde efter min mening have en medalje! Det er SÅ flot, at han går ud med denne livsvigtige melding. En kæmpestor hjælp til alle os danskere, der netop står og mangler redskaber til selv at kunne gøre en aktiv indsats for at styrke vores immunforsvar mod Covid-19.

England har besluttet, at godt 2 millioner englændere igennem de næste fire måneder vil modtage D vitamin tilskud i to forskellige doser. Det er særligt udsatte borgere, ældre på plejehjem samt syge og svage borgere. Det samme kunne man gøre i Danmark uden problemer, for alt for mange ældre, unge og syge danskere har alt for lave D vitaminniveauer. Lave D vitaminniveauer øger risikoen for at blive smittet med Covid-19 med 77%. Dette blev påvist i en undersøgelse, hvor 52.000 coronasmittede deltog. Det viste sig, at lave niveauer øgede risikoen med 77%. Analysen påviser en stærk sammenhæng imellem lave D-vitaminniveauer og øget risiko for coronasmitte. Du kan finde referencen nederst i artiklen.

Premierminister Boris Johnson udtalte til avisen The Telegraph “Vi ser nærmere på de mulige positive effekter af D-vitamin og vil om kort tid komme med en opdatering.” Skotland har igennem en årrække anbefalet alle borgere til at tage et tilskud af D vitamin. USA anbefaler D vitamintilskud og anvender det allerede med stor succes i behandlingen af indlagte med Covid-19. Disse patienter kommer sig hurtigere og undgår ofte at ende i respirator.

D vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Solen er vores vigtigste kilde til kroppens mest effektive immunmodulerende vitamin, og i Danmark danner vi D vitamin i juni, juli og august, hvor solen står højt på himlen. En god sommer sikrer os et lager af vitaminet, men erfaringerne viser, at dette lager ofte er opbrugt her i november. Derfor kan de fleste danskere med fordel tage tilskud af D3 vitamin fra september til maj.

Behovene er individuelle, nogle har behov for højere doser end andre for at ligge på 70-100 nmol/l i blodet året rundt. Det er her, du er bedst beskyttet. Det er dumt at mangle det livsvigtige D vitamin, særligt i denne tid. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt høje doser, men bør derimod tage et kosttilskud af D vitamin, bedst et tilskud, hvor D vitaminet er kombineret med en fødevarematrix, i dette tilfælde i form af fedtsyrer, der øger optageligheden af det fedtopløselige vitamin. D vitamin mangel kan øge risikoen for sygdom, men det kan for høje niveauer også. D vitamin effekten følger en omvendt J formet kurve, så for lidt er skidt, men det er for høje niveauer også. Da behovene er individuelle, er instruksen til praktiserende læger om ikke at måle danske patienters niveauer, efter min mening direkte tåbelig.

D vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater viser, at D vitamin er en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Jeg kan anbefale dig at indtage D3 vitamin, enten Nature’s Own D3 vitamin, Nani D3 vitamin eller Pharma Nords D pearls sammen med en multivitamin af højeste kvalitet, da vitaminer og mineraler spiller sammen og har brug for hinanden. En god multivitamin kan være Nature’øs Own CoQ10 multi eller Terra Nova multi.

Referencer:
Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722 COVID-19 corona virus pandemic. Worldometer. Updated August 12, 2020. Accessed August 12, 2020. https://www.worldometers.info/coronavirus
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients. 2020;12(4):988. doi:10.3390/nu12040988
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
Marta Entrenas Castillo,a Luis Manuel Entrenas Costa,a,José Manuel Vaquero Barrios,a Juan Francisco Alcalá Díaz,b José López Miranda,b Roger Bouillon,c and José Manuel Quesada Gomez;”Effect of Calcifediol Treatment and best Available Therapy versus best Available Therapy on Intensive Care Unit Admission and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Pilot Randomized Clinical study”; J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Aug 29 : 105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751 [Epub ahead of print] PMCID: PMC7456194 PMID: 32871238
Garg S, Kim L, Whitaker M, et al. Hospitalization rates and characteristics of patients hospitalized with laboratory-confirmed coronavirus disease 2019: COVID-NET, 14 States, March 1–30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(15):458-464. doi:10.15585

Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?
Her kan du læse artiklen om, hvilke tilskud jeg personligt tager D vitamin kan beskytte dig

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Danske forskere anbefaler nu tilskud af D vitamin? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.