Blåbær er sunde

Forsiden Viden og Forskning Blåbær er sunde

     1

Det har været udfordrende for forskerne at påvise blåbærs reelle sundhedseffekt, men nye studier viser, at blåbær er sunde, de forbedrer vores kognitive formåen samt optimerer hjerte- og kredsløb. Et studie viste, at indtag af blåbær kan forebygge diabetes og hjertesygdom – hos rotter. I studiet blev der påvist forbedringer i hjerte, kar og kredsløb blandt de rotter, der fik en kost rig på blåbær. Et delstudie fra Harvards store nursestudy har vist, at kvinder, der jævnligt spiser bær – blåbær eller jordbær – har mindre risiko for at få et hjerteanfald sammenlignet med kvinder, der sjældent spiser bær. Meget tyder derfor på, at det også for os mennesker er en god ide at spise bær, gerne blåbær eller jordbær, et par gange om ugen eller hyppigere.

Blåbær er efter min mening naturens gave til os mennesker. De modvirker inflammation i kroppen, de har også en beskyttende effekt på hjernecellerne, og dyrestudier har vist, at de gavnlige stoffer i blåbær kan modvirke Alzheimers og demens og har en gavnlig effekt på blodtrykket. Desuden smager de godt, og jeg nyder at få blåbær iblandet Skyr og med hjemmelavet mysli til morgenmad. En lækker blåbærsmoothie næsten emmer af sundhed og sammen med agurk, æble, citron, banan, hampeprotein og hampefrøolie kan det faktisk gøre det ud for et helt måltid. Båbærsmoothien kan også fryses ned os spises som is.

Blåbær kan også hjælpe til en bedre fordøjelse i særlig grad, hvis de spises sammen med et godt surmælksprodukt som eksempelvis Skyr eller Acido, der samtidig er rige på mælkesyrekulturer. Kombinationen er optimal, og når de skønne bær smager godt og samtidig kan fremme vores kognitive formåen, så er der vist ikke noget at vente på; spis løs af de skønne bær. Og husk at vælge de økologiske, så du undgår al den unødige og giftige kemi.

Du kan anvende friske blåbær i sæson, og kender du et blåbærsted med vilde blåbær, så er de ekstra rige på de gavnlige plantenæringsstoffer, blandt andet antocyaniner. Antocyaniner er kendt for deres høje ORAC værdi, der er en angivelse af deres antioxidative virkning i krop og hjerne. Udenfor sæson kan du anvende frosne blåbær, for næringsstoftabet ved frysning er minimalt. Koges blåbærrene derimod, så er næringsstoftabet markant og kan nærme sig firs procent. Det kan desværre være nødvendigt at give importerede, konventionelle og frosne bær et opkog for at slå uønskede bakterier ned. Derfor er danske, økologiske blåbær bedst. 

Du kan finde opskriften på blåbærsmoothie HER