Børn og unge mangler kendskab til grønsager

Forsiden Viden og Forskning Børn og unge mangler kendskab til grønsager

     6
Boern og unge mangler kendskab til groensager

En ny undersøgelse, foretaget af Madkulturen for Miljø- og Fødevareministeriet, viser, at danske unge imellem 18 og 25 år har særdeles vanskeligt ved at navngive en række helt almindelige danske grønsager. Læs mere her…

Det står øjensynligt skidt til med hensyn til danske unges kendskab til de mest almindelige grønsager. Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af Madkulturen for Miljø- og Fødevareministeriet, har danske unge imellem 18 og 25 år særdeles vanskeligt ved at navngive en række helt almindelige danske grønsager. Omvendt har mange ældre vanskeligt ved at navngive bælgfrugter.

Undersøgelsen omfattede alle aldersgrupper, der blev præsenteret for tre forskellige typer grønsager og tre forskellige typer bælgfrugter og så tre navnemuligheder ud for hver. Ramte deltageren alle rigtigt, blev det betegnet som høj råvaregenkendelsesevne. To rigtige som middel råvaregenkendelsesevne, og en eller ingen rigtige som lav råvaregenkendelsesevne.

Samlet for alle aldersgrupper havde 58 procent en høj råvaregenkendelsesevne, 35 procent en middel og 7 procent en lav råvaregenkendelsesevne, men indenfor de forskellige alderskategorier, skilte den yngre generation sig ud ved at hele 58 procent af de unge deltagere ikke genkendte alle tre grøntsager.

Denne undersøgelses resultater kan efter min mening på ingen måde anvendes som en facitliste eller til at drage endegyldige konklusioner ud fra, dertil var set up’et for løst, men tendensen kan anvendes til at vi i højere grad får fokus på de mange færdigretter, forarbejdede fødevarer og den høje grad af fast food, der sælges herhjemme. Denne tendens til mange forarbejdede fødevarer har været hjulpet på vej af både interesseorganisationer og politikere, men hvor kunne det være befriende, hvis vi i Danmark kunne slippe det enøjede økonomiske fokus og i stedet koncentrere os om at optimere danskernes sundhed. Der er mange penge i at sælge forarbejdede og ofte næringsdrænede fødevarer og meget lidt sundhed.

Lad os derfor sætte fokus på at inspirere og lære nye generationer værdien og sundhedsgevinsten ved at spise mad, tilberedt fra bunden af gode, næringsrige og økologiske råvarer. Indfør ordentlig mad i skolerne og lær de unge, hvordan man tilbereder årstidens grønsager i skolekøkkenerne. Vi kan som forældre og bedsteforældre også gøre en indsats, for kender vi ikke en grønsag, så køber vi den ikke, for vi ved ikke, hvordan vi skal bruge den. Derfor skal vi påtage os opgaven at inddrage børn og børnebørn i madlavningen og i at anvende selleri, grønkål, rosenkål, fennikel og meget mere i den daglige madlavning. Lad os se at komme i gang.

Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at spise grønsager HER
Du kan læse mere om, hvordan du får 600 g grønsager om dagen HER
Du kan læse undersøgelsen HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.