Den bedste sæbe

15 apr, 2021 | Viden og Forskning

Den bedste sæbe blødgør, renser og styrker huden i stedet for at udtørre den. Du kan finde alle mine tips til at købe den bedste sæbe herunder.

Vi kender det alle sammen, at vi, når vi vasker vores hænder mange gange dagligt, kan ende med tør og sprukken hud. Det er der en helt naturlig forklaring på.

De fleste industrielle sæber fremstilles ved hård opvarmning og af syntetiske og animalske ingredienser. Modsætningen hertil, de mere naturlige sæber – og efter min mening de eneste sæber, vi bør købe – fremstilles i koldproces og i vid udstrækning af naturlige, vegetabilske ingredienser. De færdige sæbeprodukter af de to processer kan faktisk sammenlignes med enten at spise fast-food og frituremad kontra Michelin mad.

Hvordan fremstilles sæbe?
Sæbe fremstilles ved en proces kaldet forsæbning og ofte på basis af animalsk glycerin eller olie. Teknikken har været anvendt i mange hundrede år og omfatter udover glycerin og/eller olie også vand og lud – bedre kendt som kaustisk soda. Hertil kommer eventuelle hjælpestoffer, der kan få sæben til at skumme som for eksempel Sodium Lauryl Sulfat (SLS), eller dufte, hvor der ofte anvendes syntetiske parfumer eller æteriske olier. Skal sæben også kunne blødgøre og fugte huden, anvendes der eksempelvis palmeolie, kokosolie, kakaosmør eller sheasmør, ligesom der i dag hyppigt tilsættes mikroplast for fylde og scrub effekt.

Mange sæber tilsættes desværre stoffet Sodium Lauryl Sulfat (SLS), der potentielt kan skabe ballade i din indre biokemi.

Mikroplast skal vi selvfølgelig helt undgå, ligesom SLS. Palmeolie er for mig at se også no go i såvel sæber som fødevarer, for jeg har med egne øjne set, hvordan regnskovene fældes og dyrelivet og diversisteten lider, for at der kan etableres palmeplantager. Kokosolie udtørrer huden i stedet for at blødgøre den, hvorimod kakaosmør, sheasmør eller olivenolie blødgør.

Hvad gør en god sæbe?
Først og fremmest er en god sæbe fremstillet via en koldproces, hvorved ingrediensernes naturlige kvalitet, virkning og duft bevares.

Sæber fremstillet af kakaosmør er typisk hårdere og mere holdbare end andre sæber. De lindrer og blødgør huden og har en lækker cremet følelse. De er naturligt lavtskummende, så de blandes normalt med supplerende fedtstoffer, der giver et højere skum

Shea smør er meget blødere end kakaosmør. Desto højere andel af shea smør, desto mere blød sæbe. Her får du sæber, der ikke holder voldsomt længe, men til gengæld kompenserer de med deres overlegne fugtgivende effekter. Forvent ikke at de skummer ret meget.

Olivenolie sæber giver heller ikke et tykt skum. Generelt tager de dyrere første-pressede olivenolie sæber længere tid at fremstille, modningsprocessen varer mere end et år, da forsæbningsprocessen kræver tid. Resultatet er en hård sæbe af meget høj kvalitet og med fugtighedsegenskaber, der hjælper til med at forsegle hudens naturlige fugt.

Derfor hører Aleppo sæben til mine absolutte favoritteer. En effektiv håndsæbe, på en base af laurbærolie og olivenolie giver en virksom kombination, der både vasker effektivt og blødgør, som om du også havde brugt håndcreme.  Selv svært beskadiget hud kan med Aleppo sæben reddes fra udtørring.

Tre gode råd til køb af sæbe

  1. vælg en økologisk sæbe, fremstillet af kakaosmør, sheasmør, laurbærolie og/eller olivenolie – undgå palmeolie
  2. Undgå sæber, der indeholder Sodium Lauryl Sulfat (SLS)
  3. Undgå sæber, der indeholder mikroplast

Duftstofferne skal helst stamme fra essentielle olier som citron, appelsin, lavendel, roser og meget andet. Flertallet af dem er naturligvis uegnede for duftallergikere, men til glæde for alle os, der ikke lider af allergi.

Ønsker du en 100% vegansk sæbe, så er Shea smør og Aleppo sæbe gode valg.

Her kan du læse artiklen Håndvask er effektivt

Var du tilfreds med denne artikel Den bedste sæbe? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!