Derfor er meditation godt for vores hjerner

7 maj, 2021 | Viden og Forskning

En gruppe forskere fra Harvard University har netop offentliggjort et studie, der viser, at vi kan skabe positive ændringer i hjernen efter blot en uges daglig meditationspraksis.

Vi lever I en verden fyldt med krav og stress. Vi er konstant online og forsøger at imødekomme arbejdsgiveres, omverdenens og måske også egne krav om at være opdaterede, om at svare hurtigt og i det hele taget være ”på” døgnet rundt.

Ro og eftertænksomhed hører derfor ikke til hverdagen i et samfund, hvor der skal løbes stærkt, og hvor den moderne teknologi ofte lægger et ekstra pres på os. Det er dog tilstande, som de fleste af os efterstræber, men som vi ofte må skemalægge og kalde meditation, mindfulness eller stillestunde for blot at fornemme. Det til trods for at stress og indre uro er tilstande, der i den grad kan påvirke vores adfærd, vores indre biokemi og vores hjerner negativt.

12-15 minutters indre ro i form af meditation hver dag kan derimod have stor positiv indvirkning på såvel hjerne som øvrig kropskemi, viser det nye Harvard publicerede studie. Sara Lazar, Ph.D., og forfatter til den omtalte publicering udtaler: “ Selvom meditationspraksis ofte er forbundet med en følelse af ro og afslapning, så har udøvere af meditation længe påstået, at daglig meditation også giver dem længerevarende kognitive og psykologiske fordele”. Forskningen underbygger nu dette, idet den viser, at daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis.

Så føler du dig stresset, mangler du overblik eller har du en indre uro, der påvirker dig negativt, så vil en daglig meditationspraksis muligvis kunne hjælpe dig til et bedre overblik, mindre stress og større indre ro. Dog er det altid en god ide også at kende årsagen til en eventuel stress eller uro. Ved at foretage blot mindre ændringer og kende den grundliggende årsag til problematikken, så kan du ved at kombinere det med en daglig meditationspraksis, opnå endnu større fordele, fysisk som psykisk.

Du kan hente mere inspiration fra Sara Lazar’s forskning HER
Du kan læse mere om hvordan meditation også styrker immunforsvaret HER 
Du kan læse mere om bogen Mindfulness HER

Var du tilfreds med denne artikel om Derfor er meditation godt for vores hjerner? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!