Derfor er meditation godt for vores hjerner

Forsiden Viden og Forskning Derfor er meditation godt for vores hjerner

     2

En gruppe forskere fra Harvard University har netop offentliggjort et studie, der viser, at vi kan skabe positive ændringer i hjernen efter blot en uges daglig meditationspraksis. 

Vi lever I en verden fyldt med krav og stress. Vi er konstant online og forsøger at imødekomme arbejdsgiveres, omverdenens og måske også egne krav om at være opdaterede, om at svare hurtigt og i det hele taget være ”på” døgnet rundt. 

Ro og eftertænksomhed hører derfor ikke til hverdagen i et samfund, hvor der skal løbes stærkt, og hvor den moderne teknologi ofte lægger et ekstra pres på os. Det er dog tilstande, som de fleste af os efterstræber, men som vi ofte må skemalægge og kalde meditation, mindfulness eller stillestunde for blot at fornemme. Det til trods for at stress og indre uro er tilstande, der i den grad kan påvirke vores adfærd, vores indre biokemi og vores hjerner negativt.  

12-15 minutters indre ro i form af meditation hver dag kan derimod have stor positiv indvirkning på såvel hjerne som øvrig kropskemi, viser det nye Harvard publicerede studie. Sara Lazar, Ph.D., og forfatter til den omtalte publicering udtaler: “ Selvom meditationspraksis ofte er forbundet med en følelse af ro og afslapning, så har udøvere af meditation længe påstået, at daglig meditation også giver dem længerevarende kognitive og psykologiske fordele”. Forskningen underbygger nu dette, idet den viser, at daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis. 

Så føler du dig stresset, mangler du overblik eller har du en indre uro, der påvirker dig negativt, så vil en daglig meditationspraksis muligvis kunne hjælpe dig til et bedre overblik, mindre stress og større indre ro. Dog er det altid en god ide også at kende årsagen til en eventuel stress eller uro. Ved at foretage blot mindre ændringer og kende den grundliggende årsag til problematikken, så kan du ved at kombinere det med en daglig meditationspraksis, opnå endnu større fordele, fysisk som psykisk.

Du kan læse mere om hvordan meditation også styrker immunforsvaret HER

Du kan læse mere om bogen Mindfulness HER