Derfor skal du vælge økologisk!

Forsiden Viden og Forskning Derfor skal du vaelge oekologisk. Mange spoerger mig ofte, hvorfor det er saa vigtigt at koebe oekologiske foedevarer, om det ikke er godt nok bare at koebe dansk frugt og groent? Men ogsaa danske afgroeder er desvaerre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi

     4
vælge økologisk

Derfor skal du vælge økologisk. Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske fødevarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Fødevareministeren har indgået en frivillig aftale med landbruget om mindskning af brugen af sprøjtegifte, men desværre er mængden af anvendt kemi i danske landbrug steget støt lige siden.

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2012, er der fundet pesticidrester i 66% af al konventionel dyrket frugt. Der findes altså store mængder kemi – også i dansk frugt – hvor der i hele 38,5% er fundet pesticidrester – mod i 71% af frugten fra andre EU lande. Velbekomme siger jeg bare. Derfor er der efter min mening kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner og stråforkortere er en af de væsentligste årsager til min anbefaling om at købe økologisk. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad. Kemiske stoffer, som vi ikke aner, hvordan påvirker din krop. Men der er mistanke til mange af dem; om at de kan fremkalde blandt andet kræft, overvægt og hormonforstyrrelser.

En anden årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler.

Et er al den skadelige kemi, der er mistænkt for at kunne virke hormonforstyrrende og muligvis er årsag til at små piger går alt for tidligt i pubertet – et andet er E-numre og farve-, og aromastoffer. Der findes desværre mange hundrede tilladte E-numre. To af dem hedder E249 og E250. De står for nitrit. Nitrit anvendes til at konservere og farve kød rødt. Uheldigvis er nitrit bevisligt kræftfremkaldende. (læs mere senere under “sagen om den økologiske pølse”). E102 er et andet eksempel, der dækker over gult farvestof, der kan være særdeles problematisk og bl.a. virke stærkt allergifremkaldende. Nogle børn kan reagere med hyperaktivitet på dette stof, og der er ligeledes mistanke om dets betydning ifht udviklingen af visse kræftformer. Alt sammen vægtige argumenter for at holde sig til økologiske produkter. Ved at købe økologiske fødevarer er du også med til at beskytte miljøet, at sikre god dyrevelfærd og passe på det danske grundvand. 

Og så lige for at nævne et par af de seneste års pesticid gysere. En af topscorerne var en chiliprøve fra Thailand, som viste sig at indeholde intet mindre end 10 forskellige pesticider, tæt fulgt af en prøve med italienske vindruer, der indeholdt 9 forskellige. Kartofler er ligeledes en af de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark. Sommerens favoritter – de skønne jordbær – kan holde på masser af pesticidrester pga deres bulede overflade. De kan være næsten umulige at vaske af, og derfor ryger de med indenbords, når du spiser dem, medmindre du vælger de økologiske af slagsen. Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Selleri skiller sig ligesom kartofler særligt ud. Fordi stilkene er meget porøse, så de holder på pesticiderne, som de bliver sprøjtet med – der er fundet op til 13 forskellige pesticidrester på dem. Spinat og tomater scorer også højt, specielt tomater og tomatpasta på dåse er problematiske, da dåsernes inderside kan indeholde det skadelige stof Bisphenol A, der kan afgives til tomatindholdet.

Som I kan læse er der rigtig mange gode grunde til at vælge økologisk, og så har vi slet ikke berørt mælkeprodukter og kød fyldt med medicinrester med mere…

Du kan læse min artikel om økologiske afgrøder nu bevisligt ER sundere og mere næringsrige i OrganicToday HER 
Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.