Er der plastik i din mad?

Forsiden Viden og Forskning Er der plastik i din mad?

 

Vi anvender virkelig meget plastik i dagligdagen, og vi forurener også med plastik, måske endda helt uden at vide det. Nu viser det sig, at vi også spiser plastik. Mikroplastik er som navnet antyder mikroskopisk, og er den type plastik, der desværre også er at finde i vores mad. Det påviste Madmagasinet i går.

Hvordan er det muligt, at der kan komme plastik i vores mad? Det kommer såmænd fra miljøet, fra luften omkring os, fra tøj, der indeholder flere og flere plastikfibre, som frigives under tøjvask og tørretumbling og fra plastaffald. En stor del af mikroplastaffaldet udledes via spildevandet, og  ledes dermed ud i vores verdenshave, men spredes også på vores marker som gødning. Hvad værre er, mikroplastik er i en mindre og langt mere farlig form, end den øvrige, synlige plastic.

Verdenshavene er stærkt forurenede, og der har dannet sig hele øer af plastaffald på størrelse med Texas. En ny undersøgelse viser, at der er plastik i 30% af de undersøgte fisk.  Det uheldige her er, at andre miljøgifte fra havene kan sætte sig fast i de små plaststykker, som fiskene spiser og dermed øge fiskenes toxicitet.  

Madmagasinet undersøgte i deres udsendelse om emnet 13 produkter, og der blev fundet mikroplastik i 12 produkter. Det var primært i honning, øl og i vand på flaske. Også fisk og skaldyr indeholder mikroplastik.

Mikroplastik kan via maden optages i blodbanen og i vævet. Det er ikke sundt, og kan potentielt skabe irritation og gener. En anden sundhedsfarlig cocktail er, at andre kemikalier kan sætte sig i plasten, som eksempelvis de stærkt toksiske bromerede flammehæmmere.

En halv milliard mikro plasstykker udledes hver time via danske rensningsanlæg. Vi tørretumbler og udleder mirkoplastik og forurener dermed vores natur, ofte uden at være klar over det. Derfor er der stærkt behov for handling og politisk indgriben,  og jo før der kommer klare retningslinier på området, jo bedre.

Du kan læse mere om fisk og hvilke fisk, der er bedst at spise HER