Er Havregryn Farlige?

Forsiden Viden og Forskning Er Havregryn Farlige?

 
er havregryn farlige

I nyhedsbrevet fra april skrev jeg lidt om havregryn og den uacceptable proces industrien lader en god og næringsrig fødevare som havregryn gennemgå. Den hårde dampning eller kogning af den hele havre bevirker en unødvendig dannelse af det kræftfremkaldende stof acrylamid. Processen er nødvendig, såfremt producenten ønsker en holdbarhed på mere end et par måneder for havregrynene. Vi bliver som forbrugere ikke spurgt ej heller informeret. Der er dog godt nyt. Aurion og dermed også Helios’ havregryn gennemgår ikke den samme hårde proces som f.eks. OTA Solgryn og flere andre konventionelle havregrynsprodukter.

Aurions havre dampes med tør damp ved temperaturer under 80 grader, henstår herefter i en god time ved 80 grader, hvorefter den valses og tørres. Det er, udover selv at valse havregrynene, den mest skånsomme metode at producere på, og dannelsen af acrylamider sker primært ved temperaturer over 80 grader. Lad os derfor som forbrugere gå i en stor bue udenom de mange konventionelle og dårligt forarbejdede havregrynsprodukter, og lad os i stedet støtte de økologiske producenter, der producerer med omtanke.

Det er stadig en mulighed selv at valse havregryn!
Ingen tvivl om at det selv at valse havregryn er det sundeste og mest optimale. Valserne kan købes på www.godset.dk. eller www.hjemmeproduktion.dk. Valserne er udført i henholdsvis træ eller stål. Med den fastspændt på køkkenbordet tager det under ½ min. at lave en portion frisk valsede og sunde havregryn. De bliver anderledes i såvel udseende som konsistens i forhold til de havregryn vi kender, men næringsindholdet og smagsværdien er helt i top. Husk at der skal bruges hel, afskallet havre. Du kan også valse andre kornsorter f.eks. ris og hvede. Kører du hvede to gange gennem valsen, bliver det til groft mel.

Læs også:
Valsede havregryn
Hvor mange danskere har glutenallergi?
Fuldkorn & Sundhed