Er økologien i fare?

Forsiden Viden og Forskning Er økologien i fare?

     2

Flere og flere økologiske landmænd melder nu ud, at de omlægger til konventionelt landbrug med alt hvad det indebærer af GMO soja, sprøjtemidler, medicin med mere i produktionen. Årsagen til de mange omlægninger skal findes i ren og skær økonomi. Fra 2015 afskaffes EU’s mælkekvoter, og det bevirker lempeligere vilkår for konventionel drift i modsætning til økologisk drift. Konventionelle landmænd kan lettere ekspandere og dermed opnå en højere indtjening. Økologiske landmænd er underlagt en lang række regler og forordninger, som vanskeliggør ekspansion, ligesom driftsomkostningerne til økologisk foder med mere bliver stadigt dyrere.

Er dette gennemtænkt? Efter min mening absolut nej. Det er fuldstændig vanvittigt, at et land som Danmark, der har en målsætning om at det økologiske areal skal fordobles inden år 2020, på denne måde tages på sengen. Manglende indsigt og forudseenhed skaber en akavet situation, hvor dedikerede økologiske landmænd tvinges til at omlægge. Bureaukrati af værste skuffe og med konsekvenser som går stik imod regeringens målsætning, men også imod alle vi forbrugeres ønsker. Salget af økologiske fødevarer er støt stigende, og ingen forbruger ønsker fødevarer fyldt med pesticidrester og sprøjtegifte. Vi vil kunne købe en god ost, produceret af mælk fra køer, der har græsset på en økologisk græsmark. Vi vil kunne købe lækre grønsager og kød uden GMO og pesticidrester, der kan påvirke vores helbred negativt men også ødelægge miljø og drikkevand. 

Lad os derfor sende en klar og utvetydig opfordring til Fødevareminister Dan Jørgensen om hastigt at få lempet vilkårerne for de økologiske landmænd, så økologien kan trives til glæde og gavn for såvel dyr som mennesker og miljø. Bak gerne op, DEL med dine venner og like gerne dette indlæg. 

Læs mere om økologi HER