Harske fiskeolier

9 nov, 2012 | Viden og Forskning

De fleste danskere er bekendt med Omega 3 fedtsyrernes positive betydning for sundhed og balance, og mange vælger derfor at supplere den daglige mad med et tilskud af fiskeolie. Hvad de færreste er klar over er, at disse fiskeolier ofte er harske allerede på købstidspunktet. Og denne harskning forværres efter åbning af glas eller beholder. Et er, at indtag af harske fiskeolier er en potentiel bombe under folkesundheden, noget andet er, at det efter min mening er usmageligt og uetisk at sælgeharsk olie. I særlig grad fordi olierne sælges som sundhedsfremmende kosttilskud.  

Som forbruger er du ladt i stikken. Du har ikke en jordisk chance for at gennemskue kvaliteten eller lødigheden af fiskeolier i kapsler, medmindre du bider i dem eller klipper en op og lugter til den. Det gør de færreste. Desværre. For gjorde vi det til en vane, så ville vi hurtigt opdage, at de fleste lugter og smager fælt. Det må fiskeolie ikke, hvis det er friskt og stabilt. Der er heldigvis undtagelser, og der findes rene og stabile fiskeolier på markedet. Men hele dette gedemarked handler om penge, og hvad producenten ønsker at betale.

Norsk TV har lavet en udsendelse om fiskeolieproduktionen i Peru, der står for hovedparten af verdens fiskeolieproduktion. Det er ganske forfærdeligt at se og meget ulækkert. De sarte fiskeolier, der ikke tåler ilt, lys og varme, udsættes under produktionen for alle disse ting. Masser af ilt og lys, da olien opbevares i åbne kar. Masser af varme, da opbevaringen sker ved cirka 28 grader oven i købet i mange dage! Du kan se udsendelsen via linket nederst på denne side.

Udgangspunktet for de olier programmet omhandler, er efter den lange opbevaring nærmest en fordærvet olie. Den renses herefter. Smag, farve og lugt fjernes og olien sminkes, så den ikke lugter helt så fælt og ikke ser helt så ulækker ud. Herefter pakkes fiskeolien ind i kapsler, der i de fleste tilfælde ikke er ilttætte, og så sælges den i dyre domme til os forbrugere som noget, der skulle være sundt kosttilskud.

Jeg har været bekendt med denne problematik igennem adskillige år, og det har undret mig, at det var tilladt at sælge harske olier i Danmark. Der er stort set ingen lovgivning på området og ingen kontrol af producenterne. Hele kvalitetsspørgsmålet er lagt ud til virksomhedernes egenkontrol. Jeg har skrevet til vores tidligere fødevareminister om emnet, jeg har kontaktet Folketingets Fødevareudvalg og talt med en EU politiker, men der har ikke været lydhørhed i relation til hele denne problematik. Tværtimod.

Der bør efter min mening lovgives på dette område, så vi som forbrugere sikres, at de fiskeolieprodukter vi køber, ikke er rådne og harske. Producenterne bør tvinges til at producere under de allermest beskyttende forhold og til at opbevare og transportere de sarte olier mørkt og koldt. Det må ligeledes være et lovkrav, at kapslerne der anvendes er ilttætte for at hindre yderligere oxidation. Det kan lade sig gøre, og der findes da heldigvis også få gode fiskeolieprodukter på markedet. Men at producere kvalitet koster ekstra. Forhold som er afgørende for at sikre, at de sundhedsfremmende effekter i olierne bevares. Og bare rolig. Der er masser af plads for producenterne til kvalitetssikring. Avancen på fiskeolie er tårnhøj, man kan næsten sige usmagelig høj. Næsten ligeså usmagelig som selve fiskeolien.  

Læs mere om fiskeolier her

Læs også “Hvad er den bedste fiskeolie”.

Se den norske tv udsendelse om fiskeolier her 

Hvis du vil følge mine opdateringer om emnet, så husk at skrive dig op til mit gratis nyhedsbrev i højre side.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!