Til kamp mod de harske fiskeolier

Forsiden Viden og Forskning Til kamp mod de harske fiskeolier

     3
Harske fiskeolier

Der findes ingen dansk lovgivning, og heller ingen EU lovgivning, der angiver, hvor harsk en fiskeolie må være. Konsekvensen heraf er, at hovedparten af de fiskeolier, der sælges i danske forretninger, er harske. Altså i min personlige terminologi. Og givetvis også i din, når du hører, hvordan det hænger sammen.

En sammenslutning af internationale fiskeolieproducenter har dannet organisationen GOED, og har her fastsat en standard, som man som producent kan vælge, om man vil følge eller ej. Der er ingen repressalier for overtrædelse af GOED standarden.

GOED har valgt at sætte overliggeren højt kan jeg oplyse. Deres TOTOX standard er på max. 26 meq/kg. Når man tager i betragtning, at i Sverige er den farmaceutiske standard et TOTOX på max 5 og at margarine, der er hærdet eller omestret fedt max må ligge på 15, så synes fiskeolieproducenterne åbenbart, at deres kunder kan nøjes med en betragtelig lavere kvalitet. Ja, vi kan endda konkludere, at det åbenbart i denne sammenhæng er bedre at være mink end at være menneske.

Mange producenter nøjes med at oplyse harskningsgraden i form af peroxidværdien, der iflg. det frivillige GOED max. må være på 5 meq/kg. Det er rent blålys. Peroxidværdien er nemlig et udtryk for den primære harskningsgrad. Når fiskeolien bliver rigtig harsk, og tro mig, det er der mange fiskeoliekapsler der er, så falder peroxidtallet, og anisidintallet stiger. Anisidin er udtryk for oliens sekundære harskningsgrad. Tager man så peroxidtallet, ganger det med 2 og lægger anisidin niveauerne til, så fremkommer TOTOX tallet, der er en svensk opfindelse. Hvorfor mon så få fiskeolieproducenter ønsker at oplyse anisidin niveauerne for deres produkt??

Det er altså dette tal, fiskeolieproducenterne mener må være max 26. I min verden, vil det være en yderst harsk olie. Disse produkter sælges rask væk – og i dyre domme – til ældre, til gigtplagede, til kræftpatienter og til børn….det er fuldt lovligt, og efter min mening helt uhørt, at det kan få lov at forekomme i et velfærdsland som vores. Der bør lovgives på området, og det kan ikke gå hurtigt nok. Et TOTOX tal på max 5, bør være standarden for fiskeolier solgt i Danmark.

Og det er der produkter, der lever op til – Gudskelov – for en god fiskeolie kan være sund og nødvendig for mange. Uvildige undersøgelser, gennem de seneste 10 år, har vist, at en fiskeolie som Eskimo 3, fra firmaet Anjo, er en af de mest stabile, du kan få. Pas derimod på med fiskeolier, der giver sig ud for at være gode og stabile, men som ikke er det – efter min standard altså.

Det værste af det hele er, at det er stort set umuligt som forbruger at gennemskue. Hvis du ligesom jeg synes, at dette er helt uacceptabelt, så lad os sammen gå til kamp mod de harske fiskeolier. Hjælp mig med at sprede dette budskab, og lad os tvinge fødevareministeren til at tage problemet alvorligt. Klik “Synes godt om” ved dette blogindlæg eller link evt. til det fra din egen hjemmeside. Lad os sammen gå til kamp mod de harske fiskeolier!

Læs også mit opdaterede indlæg om harske fiskeolier her.

Læs også “Hvad er den bedste fiskeolie”.

Hvis du vil følge mine opdateringer om emnet, så husk at skrive dig op til mit gratis nyhedsbrev i højre side.