Til kamp mod de harske fiskeolier

3 maj, 2011 | Viden og Forskning

Der findes ingen dansk lovgivning, og heller ingen EU lovgivning, der angiver, hvor harsk en fiskeolie må være. Konsekvensen heraf er, at hovedparten af de fiskeolier, der sælges i danske forretninger, er harske. Altså i min personlige terminologi. Og givetvis også i din, når du hører, hvordan det hænger sammen.

En sammenslutning af internationale fiskeolieproducenter har dannet organisationen GOED, og har her fastsat en standard, som man som producent kan vælge, om man vil følge eller ej. Der er ingen repressalier for overtrædelse af GOED standarden.

GOED har valgt at sætte overliggeren højt kan jeg oplyse. Deres TOTOX standard er på max. 26 meq/kg. Når man tager i betragtning, at i Sverige er den farmaceutiske standard et TOTOX på max 5 og at margarine, der er hærdet eller omestret fedt max må ligge på 15, så synes fiskeolieproducenterne åbenbart, at deres kunder kan nøjes med en betragtelig lavere kvalitet. Ja, vi kan endda konkludere, at det åbenbart i denne sammenhæng er bedre at være mink end at være menneske.

Mange producenter nøjes med at oplyse harskningsgraden i form af peroxidværdien, der iflg. det frivillige GOED max. må være på 5 meq/kg. Det er rent blålys. Peroxidværdien er nemlig et udtryk for den primære harskningsgrad. Når fiskeolien bliver rigtig harsk, og tro mig, det er der mange fiskeoliekapsler der er, så falder peroxidtallet, og anisidintallet stiger. Anisidin er udtryk for oliens sekundære harskningsgrad. Tager man så peroxidtallet, ganger det med 2 og lægger anisidin niveauerne til, så fremkommer TOTOX tallet, der er en svensk opfindelse. Hvorfor mon så få fiskeolieproducenter ønsker at oplyse anisidin niveauerne for deres produkt??

Det er altså dette tal, fiskeolieproducenterne mener må være max 26. I min verden, vil det være en yderst harsk olie. Disse produkter sælges rask væk – og i dyre domme – til ældre, til gigtplagede, til kræftpatienter og til børn….det er fuldt lovligt, og efter min mening helt uhørt, at det kan få lov at forekomme i et velfærdsland som vores. Der bør lovgives på området, og det kan ikke gå hurtigt nok. Et TOTOX tal på max 5, bør være standarden for fiskeolier solgt i Danmark.

Og det er der produkter, der lever op til – Gudskelov – for en god fiskeolie kan være sund og nødvendig for mange. Uvildige undersøgelser, gennem de seneste 10 år, har vist, at en fiskeolie som Eskimo 3, fra firmaet Anjo, er en af de mest stabile, du kan få. Pas derimod på med fiskeolier, der giver sig ud for at være gode og stabile, men som ikke er det – efter min standard altså.

Det værste af det hele er, at det er stort set umuligt som forbruger at gennemskue. Hvis du ligesom jeg synes, at dette er helt uacceptabelt, så lad os sammen gå til kamp mod de harske fiskeolier. Hjælp mig med at sprede dette budskab, og lad os tvinge fødevareministeren til at tage problemet alvorligt. Klik “Synes godt om” ved dette blogindlæg eller link evt. til det fra din egen hjemmeside. Lad os sammen gå til kamp mod de harske fiskeolier!

Læs også mit opdaterede indlæg om harske fiskeolier her.

Læs også “Hvad er den bedste fiskeolie”.

Hvis du vil følge mine opdateringer om emnet, så husk at skrive dig op til mit gratis nyhedsbrev i højre side.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!