Hvert år dør 3500 danskere af medicin

25 nov, 2017 | Viden og Forskning

Vi er generelt et tillidsfuldt folkefærd. Når vi går til lægen med diverse symptomer og som oftest kommer hjem med en recept på medicin, så regner vi med, at medicinen er velundersøgt og sikker at indtage. De færreste danskere er klar over, at indtag af medicin er årsag til rigtig mange dødsfald på verdensplan og faktisk betegnes som den tredjestørste dræber herhjemme – kun overgået af kræft og hjertesygdomme.

Professor Peter Gøtzsche, indtil for nylig leder af den uafhængige forskningsinstitution Nordic Cochrane Center, har skrevet bogen “Dødelig medicin og organiseret kriminalitet”, heri afslører han, hvordan monetære interesser igen og igen sættes højere end patienters liv. Peter Gøtzsche har ønsket at få sat fokus på denne problematik og mange tak for det. Han har derfor for Politiken beregnet, hvor mange danskere der hvert år dør af medicinindtag. Tallet er rystende højt. Det viser sig nemlig, at omkring 3500 danskere hvert år dør som følge af deres medicinbrug. Beregningerne er foretaget på baggrund af norsk og amerikansk forskning. Peter Gøtzsche udtaler til Politiken; “Det er helt absurd, at medicin skal koste så mange menneskeliv”.

Peter Gøtzsches beregninger understøttes af tal fra Danmarks Apotekerforening, der skønner, at mellem 2000 og 5000 danskere hvert år dør af medicin. Lægemiddelindustrien selv erkender nu også officielt problemets omfang.

Tidligere sundhedsminister Astrid Krag (SF) svarede, da bogen udkom, til Politiken; “Det er altid en afvejning, vi må tage, når vi godkender nye lægemidler, for al medicin har bivirkninger. Men medicin hjælper også rigtig mange mennesker”. Hun understreger, at dødsfald, der skyldes fejl, naturligvis skal bekæmpes.

Lægemidddelindustrien er en magtfuld industri, der bidrager med mange penge til den danske statskasse, med hovedparten af forskningsmidlerne indenfor sundhedsområdet og med mange arbejdspladser. Men efter min mening er det absurd, at penge til stadighed skal være det afgørende parameter for såvel forebyggende som behandlende tiltag i Danmark. Lad os dog få gjort op med industriens dominans indenfor forskning, med lægernes tætte tilknytning til medicinalindustrien, og lad os istedet få lovgivet om at såvel læger som politikere skal være uvildige og troværdige. Sæt den enkelte patient i centrum. Start nu med en total omlægning af medicinstudiet. Årsags- frem for symptombehandling. Forebyggende tiltag frem for al den medicin. Slip nysgerrigheden løs og tænk “ud af boxen”, så den enkelte patient kan blive mødt med skræddersyede behandlingsforslag, der tager fat i årsagerne til sygdommens opståen og gerne må inkludere såvel naturlige tiltag som medicinske, hvor nødvendigt. 

Du kan købe Peter Gøtzches bog “Dødelig medicin og organiseret kriminalitet HER
Du kan læse mere om kolesterol skandalen HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!