Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed?

Forsiden Viden og Forskning Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed?

     6
Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed?

Kirsten Skaarup stiller her det oplagte spørgsmål; Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed?

Kirsten Skaarup, forfatter, madskribent og aktiv i debatten om en sundere og mere bæredygtig levevis, har skrevet denne klumme med en opfordring til vores sundhedsminister.

Måske har jeg været uopmærksom, men under hele corona-epidemien har jeg ikke én eneste gang hørt sundhedsminister Magnus Heunicke, læger eller andre eksperter tale om sundhed, om at booste sit immunsystem. En sund levevis og et stærkt immunsystem er ganske vist ingen garanti mod smitte af covid-19. Men meget tyder på, at immunsystemet har betydning for, hvor alvorligt covid-19 udvikler sig. Og immunsystemet opbygger vi blandt andet via sund kost, motion og god søvn.

Mens ministeren jonglerede med kurver, vaccinesprøjter og håndsprit, havde det været sund fornuft også at fortælle den danske befolkning, hvor meget vores levevis betyder for vores immunsystem, modstandskraft mod sygdom og generelle sundhed. Jo sundere, vi er, hvis sygdom rammer, desto bedre kan vi komme igennem den. Sundhedsministeren har for mig at se spildt en enestående chance for at formidle nogle simple råd om sundhed og ernæring, motion og hvile. Mange mennesker har været skræmt fra vid og sans og dermed været top-motiverede for at ændre vaner. Vi kunne have taget et kæmpeskridt henimod generel sundhed, hvis Sundhedsministeriet havde produceret TV med råd og opskrifter til sunde madvaner, motion etc. Tilmed har mange mennesker været mere hjemme og dermed haft mere tid til madlavning og motion. De gode ideer burde have været rettet til både børn og voksne og været placeret i bedste sendetid på TV.

Eksperterne kunne have vækket befolkningens smagsløg med fortællinger om de lækre planters sygdomsforebyggende virkning – og de store smagsoplevelser, som findes i kærligt, krydret mad lavet med naturlige råvarer. Om den fysiske og psykiske nydelse, som sund og lækker mad tilbyder. Og om glæden ved motion og de store fordele ved sund søvn. Kort sagt: glæden ved at leve i en sund krop.

Netop det at ændre danskernes vaner i en sundhedsfremmende og bæredygtig retning kunne have været en lærdom, vi kunne have taget med os – det kunne have været én af de vigtige ting, vi kunne have lært af epidemien. Tilmed ville sundere madvaner give et stort overskud på klimakontoen. Altså: win-win!

I Politiken den 9. september udtaler ministeren, at den perfekte storm truer, altså risikoen for et nyt stort udbrud af covid i løbet af vinteren. Så Magnus Heunicke, måske kan du endnu nå at fortælle den danske befolkning, hvad vores daglige valg betyder for et stærkt immunforsvar. Opbygning af en sund krop er nemlig et langt sejt træk. Så jo før vi kommer i gang, desto bedre. Og der er penge at spare. Mange velfærdssygdomme og overvægt ville nemlig samtidig kunne nedsættes.
.
Her kan du læse mere om Kirsten Skaarup
Her kan du læse artiklen Stærkt immunforsvar

Var du tilfreds med denne artikel Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.