Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed?

1 sep, 2021 | Viden og Forskning

Kirsten Skaarup, forfatter, madskribent og aktiv i debatten om en sundere og mere bæredygtig levevis, har skrevet denne klumme med en opfordring til vores sundhedsminister.

Måske har jeg været uopmærksom, men under hele corona-epidemien har jeg ikke én eneste gang hørt sundhedsminister Magnus Heunicke, læger eller andre eksperter tale om sundhed, om at booste sit immunsystem. En sund levevis og et stærkt immunsystem er ganske vist ingen garanti mod smitte af covid-19. Men meget tyder på, at immunsystemet har betydning for, hvor alvorligt covid-19 udvikler sig. Og immunsystemet opbygger vi blandt andet via sund kost, motion og god søvn.

Mens ministeren jonglerede med kurver, vaccinesprøjter og håndsprit, havde det været sund fornuft også at fortælle den danske befolkning, hvor meget vores levevis betyder for vores immunsystem, modstandskraft mod sygdom og generelle sundhed. Jo sundere, vi er, hvis sygdom rammer, desto bedre kan vi komme igennem den. Sundhedsministeren har for mig at se spildt en enestående chance for at formidle nogle simple råd om sundhed og ernæring, motion og hvile. Mange mennesker har været skræmt fra vid og sans og dermed været top-motiverede for at ændre vaner. Vi kunne have taget et kæmpeskridt henimod generel sundhed, hvis Sundhedsministeriet havde produceret TV med råd og opskrifter til sunde madvaner, motion etc. Tilmed har mange mennesker været mere hjemme og dermed haft mere tid til madlavning og motion. De gode ideer burde have været rettet til både børn og voksne og været placeret i bedste sendetid på TV.

Eksperterne kunne have vækket befolkningens smagsløg med fortællinger om de lækre planters sygdomsforebyggende virkning – og de store smagsoplevelser, som findes i kærligt, krydret mad lavet med naturlige råvarer. Om den fysiske og psykiske nydelse, som sund og lækker mad tilbyder. Og om glæden ved motion og de store fordele ved sund søvn. Kort sagt: glæden ved at leve i en sund krop.

Netop det at ændre danskernes vaner i en sundhedsfremmende og bæredygtig retning kunne have været en lærdom, vi kunne have taget med os – det kunne have været én af de vigtige ting, vi kunne have lært af epidemien. Tilmed ville sundere madvaner give et stort overskud på klimakontoen. Altså: win-win!

I Politiken den 9. september udtaler ministeren, at den perfekte storm truer, altså risikoen for et nyt stort udbrud af covid i løbet af vinteren. Så Magnus Heunicke, måske kan du endnu nå at fortælle den danske befolkning, hvad vores daglige valg betyder for et stærkt immunforsvar. Opbygning af en sund krop er nemlig et langt sejt træk. Så jo før vi kommer i gang, desto bedre. Og der er penge at spare. Mange velfærdssygdomme og overvægt ville nemlig samtidig kunne nedsættes.
.
Her kan du læse mere om Kirsten Skaarup
Her kan du læse artiklen Stærkt immunforsvar

Var du tilfreds med denne artikel Hvorfor taler sundhedsministeren aldrig om sundhed? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!