K vitamin – et vigtigt men overset vitamin

Forsiden Viden og Forskning K vitamin – et vigtigt men overset vitamin

     1

K vitamin er et vigtigt men overset vitamin, der ikke alene er nødvendigt for blodets koaguleringsevne, K vitamin indgår også i proteindannelsen samt i knogledannelsen. Igennem mange år har erfaringerne vist os, at tilskud af K2 vitamin kan modvirke åreforkalkning. Det er nu blevet forskningsmæssigt dokumenteret, og det kan du læse mere om i artiklen, som jeg linker til herunder.

Først lidt om det fedtopløselige og særdeles underkendte K-vitamin. De gode nyheder er, at du selv kan danne K-vitamin, såfremt du har en sund tarmflora. K vitamin findes nemlig i tre former:
K1 (fyllokinon eller fytomenadion) findes i planter og grøntsager
K2 (menakion) findes i animalske produkter og dannes af bakterier i tarmen
K3 (menadion) er kunstigt fremstillet

Den mest effektive, naturlige vej til højere K vitamin niveauer går faktisk via indtag af gammeldags kærnet smør, gode, økologiske oste og æg. K2 vitamin fra disse kilder udviser i studier højere og mere effektiv optagelse i organismen end indtag af K1 vitamin fra grønsager eller via det syntetiske K3 vitamin. Sidstnævnte skal man efter min mening gå i en stor bue udenom. Dog skal det siges at friskjuicede mælkebøtteblade, brændenælder, skvalderkål, spinat og anden bladgrønt, der ikke varmes op, er fortrinlige kilder til K vitamin. Opvarmes grønsagerne, så kan K vitaminet let ødelægges.

Allerbedst er det selvfølgelig selv at være i stand til at danne tilstrækkeligt K2 i tarmen. Der er flere faktorer, der kan kompromittere din egen dannelse; Indtag af visse former for medicin som eksempelvis antibiotika, kemoterapi, albyl, magnyl og syreneutraliserende samt blodfortyndende medicin kan ændre den naturlige tarmflora og dermed vanskeliggøre produktionen af K2 vitamin i tarmen. Tarmsygdomme, et højt indtag af alkohol, fastfood og raffinerede olier kan skabe mangel på K2 vitamin, ligesom der skal udvises påpasselighed ved indtag af K- vitamin sammen med blodfortyndende medicin.

Er tilskud påkrævet, indtages dette således bedst i form af K2 vitamin i selskab med fedtholdige fødevarer eller olier. I forbindelse med bedring af knoglesundheden, så husk, at magnesium om muligt er vigtigere end calcium i den henseende, silicium, K2 og D3 vitamin øger anvendelsen og bedrer knogleopbygningen, og det bedste produkt jeg kender i denne sammenhæng, og som også indeholder K2 vitamin, er Bone Support fra Cytoplan, som jeg også selv tager hver dag.

Du kan læse mere om forskningen indenfr K2 vitamin i forebyggelsen af åreforkalkning HER
Du kan læse mere om knoglesundhed HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder eller til at dele den med dine venner. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden med nyt om mad og sundhed og inspirerende opskrifter.