K vitamin – et vigtigt men overset vitamin

9 jun, 2015 | Viden og Forskning

K vitamin er et vigtigt men overset vitamin, der ikke alene er nødvendigt for blodets koaguleringsevne, K vitamin indgår også i proteindannelsen samt i knogledannelsen. Igennem mange år har erfaringerne vist os, at tilskud af K2 vitamin kan modvirke åreforkalkning. Det er nu blevet forskningsmæssigt dokumenteret, og det kan du læse mere om i artiklen, som jeg linker til herunder.

Først lidt om det fedtopløselige og særdeles underkendte K-vitamin. De gode nyheder er, at du selv kan danne K-vitamin, såfremt du har en sund tarmflora. K vitamin findes nemlig i tre former:
K1 (fyllokinon eller fytomenadion) findes i planter og grøntsager
K2 (menakion) findes i animalske produkter og dannes af bakterier i tarmen
K3 (menadion) er kunstigt fremstillet

Den mest effektive, naturlige vej til højere K vitamin niveauer går faktisk via indtag af gammeldags kærnet smør, gode, økologiske oste og æg. K2 vitamin fra disse kilder udviser i studier højere og mere effektiv optagelse i organismen end indtag af K1 vitamin fra grønsager eller via det syntetiske K3 vitamin. Sidstnævnte skal man efter min mening gå i en stor bue udenom. Dog skal det siges at friskjuicede mælkebøtteblade, brændenælder, skvalderkål, spinat og anden bladgrønt, der ikke varmes op, er fortrinlige kilder til K vitamin. Opvarmes grønsagerne, så kan K vitaminet let ødelægges.

Allerbedst er det selvfølgelig selv at være i stand til at danne tilstrækkeligt K2 i tarmen. Der er flere faktorer, der kan kompromittere din egen dannelse; Indtag af visse former for medicin som eksempelvis antibiotika, kemoterapi, albyl, magnyl og syreneutraliserende samt blodfortyndende medicin kan ændre den naturlige tarmflora og dermed vanskeliggøre produktionen af K2 vitamin i tarmen. Tarmsygdomme, et højt indtag af alkohol, fastfood og raffinerede olier kan skabe mangel på K2 vitamin, ligesom der skal udvises påpasselighed ved indtag af K- vitamin sammen med blodfortyndende medicin.

Er tilskud påkrævet, indtages dette således bedst i form af K2 vitamin i selskab med fedtholdige fødevarer eller olier. I forbindelse med bedring af knoglesundheden, så husk, at magnesium om muligt er vigtigere end calcium i den henseende, silicium, K2 og D3 vitamin øger anvendelsen og bedrer knogleopbygningen, og det bedste produkt jeg kender i denne sammenhæng, og som også indeholder K2 vitamin, er Bone Support fra Cytoplan, som jeg også selv tager hver dag.

Du kan læse mere om forskningen indenfr K2 vitamin i forebyggelsen af åreforkalkning HER
Du kan læse mere om knoglesundhed HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder eller til at dele den med dine venner. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden med nyt om mad og sundhed og inspirerende opskrifter.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!