
Kålhydrater
Anette Sams skriver følgende om sin nye bog Kålhydrater – gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang:
”Hvis jeg som ung forsker i medicinalindustrien havde opfundet og patenteret et lægemiddel, der kunne det samme som et halvt kilo kål om dagen, ville jeg have været mangemillionær. For medicinen ville have været en blockbuster og lægernes foretrukne behandling af rigtig mange moderne sygdomme.
Desværre for mig er det ikke muligt at tage patent på kål, og det er samtidig alt for naturligt og uraffineret til at komme i selskab med Coca-Colas pipeline af popularitets- og performance-fremmende læskedrikke, Apple Watch, der tracker din sundhed 24-7-365, eller de revolutionerende lægemidler, der skaffer dig et stabilt blodsukker og et vedvarende vægttab gennem en ubetydelig ugentlig injektion.
Desværre findes der intet kål-watch med digitale tal strøet ud over kålbladene eller en kålbørs, hvor vi alle kan investere i en bæredygtig fremtid. Men en ting er alligevel sikker: Der er fremtid i kål. En god fremtid for din sundhed, for folkesundheden, for jordkloden – og ikke mindst for dine sansers tilfredsstillelse.
At jeg kalder det kålhydrater, er selvfølgelig et sjovt ordspil på kulhydrater. Men det er samtidig meget alvorlig ment, for kulhydraterne har i de seneste år fået et simplificeret mærkat som ’den nye skurk’, når det gælder overvægt. Den plettede straffeattest er på sin plads, når det handler om overfloden af raffineret sukker og mel, der indgår i de fleste danskeres hverdagskost. Simple kulhydrater, der nærmest ingen fordøjelse kræver, før de næsten uden varsel ankommer til blodbanen.
Men når det gælder kulhydraterne i uforarbejdede grøntsager, er virkeligheden en helt anden. Her kommer kulhydraterne ind i billedet som de kulhydrater, der sidder i den plantestruktur, de oprindelig kom fra. For din sundhed handler nemlig ikke kun om selve kulhydratmolekylerne. Det handler langt mere om, hvad det kræver af vores fordøjelsessystem at nå frem til kulhydraterne og nedbryde dem til sukkermolekyler, og om, hvilke biologiske nøgleprocesser der bliver sat i gang under fordøjelsen.
Den traditionelle opfattelse af fordøjelse siger, at kroppen nedbryder maden til molekyler, som vi mennesker dernæst kan optage gennem vores tarmvæg og bruge som enten energi (kalorierne i fedt, protein og kulhydrat) eller som hjælpestoffer til vigtige processer i kroppen (vitaminer, mineraler, aminosyrer, fedtsyrer). Men fordøjelsen er så meget mere end optankning af brændstof. I dag ved vi, at fordøjelse både handler om det, vores fordøjelsessystem gør ved maden, og om det, maden og fordøjelsen samtidig gør ved vores biologi.
Lad mig starte med at give dig en analogi. Når vi skal rejse til Bornholm, kan vi enten sætte os ind i en flyver og nå vores destination lynhurtigt. Eller vi kan køre i tog eller bil, cykle eller gå og få en masse oplevelser og måske gøre noget godt for verden undervejs. Om vi foretrækker den ene eller den anden transportform, handler alene om formålet med rejsen. På samme måde skal du spørge dig selv om formålet med kulhydraternes ankomst til dit kredsløb. Haster det at få energi? Ligger du for sultedøden? Eller ønsker du en krop i bedre balance? Når du har læst den første
del af min nye bog Kålhydrater, vil du vide, at fordøjelsen har vigtigere formål end bare at sikre optaget af næringsstoffer. Og i netop den forståelse åbner der sig en livsforandrende biologisk logik og helt nye sundhedsmuligheder. Intet mindre! Kålhydrater – Gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang.
Du kan læse mere her i artiklen Forkæl dine tarme og tab dig effektivt
Du kan læse mere her i artiklen Et nyt syn på kalorier
Du kan læse mere og købe bogen her Kålhydrater
Var du tilfreds med denne artikel om Kålhydrater? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.