Kan Covid-19 forebygges?

Forsiden Viden og Forskning Kan Covid-19 forebygges?

     8
Kan covid-19 forebygges?
Gæsteskribent

Claus Hancke

Læge Claus Hancke arbejder med orthomolekylær sygdomsbehandling. Orthomolekylære læger tilbyder naturlig og individuel behandling med udgangspunkt i den enkeltes biokemiske status. Han er en sand ildsjæl og kæmper for individuelle og skræddersyede behandlingsformer. Han har blandet sig i samfundsdebatten og er fortaler for behandling af selve årsagen til eventuelle symptomer samt for anvendelse af naturlige tilgange til sygdomsbehandling som eksempelvis gode fedtsyrer, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

Læge Claus Hancke står bag denne artikel. Han mener, at Covid-19 til en vis grad vil kunne forebygges, men at vi bare ikke hører om det. Befolkningen kastes ud i øget smitteeksponering uden at få konkrete redskaber til at styrke deres immunforsvar. Uden et effektivt immunforsvar er vi chanceløse, mener læge Claus Hancke. Læs hele artiklen herunder:

Læge Claus Hancke har skrevet denne artikel til Vitalrådets nyhedsbrev, og Madforlivet har fået lov til at bringe den. Du kan læse med herunder:

“Nu er vi efterhånden så langt inde i coronakrisen, at de første seriøse, videnskabelige resultater begynder at vise sig, og da ikke andre gør det, så vil Vitalrådet søge at udbrede
kendskabet til disse:

Myndighederne er ved at åbne landet, mens der stadig er coronavirus i omløb. Man smider befolkningen ud i øget viruseksponering uden at sikre, at danskerne er i stand til at forsvare sig, altså har et velfungerende immunforsvar. Uden det, er vi chanceløse. Myndighederne ved godt, at der er store grupper i befolkningen, der har et nedsat immunforsvar. Og alligevel skal vi alle sammen blot sidde med hænderne i skødet uden at gøre noget, mens vi venter på en vaccine, der står som den frelsende engel i horisonten. En vaccine kan være udmærket, men for det første går der mindst et år, før vi har den, og for det andet kan en vaccine aldrig følge med en virus i de mange mutationer, som gør dens immunprofil så varieret, at en vaccine hurtigt forældes, som vi ser det med influenzavaccine. Det eneste, der kan følge med en virus’ mutationer med et adækvat immunrespons, er et velfungerende immunforsvar i det enkelte menneske.

Trods viden om, at mange mennesker har et nedsat immunforsvar, har vi i de måneder, som coronakrisen har varet, ikke én eneste gang hørt myndighederne give befolkningen konkrete råd om, hvordan vi vil kunne optimere vores immunforsvar. Hvis befolkningen har et grundlæggende stærkt immunforsvar, så vil en virus gøre mindre skade, da de enkelte sygdomsforløb vil blive mildere. Man bliver stadig smittet og måske også syg, men man behøver ikke dø af den.

Lad os starte med det helt simple, Vitamin D3. Det er tydeligt, at Covid-19 sygdommen er massivt overrepræsenteret på den nordlige halvkugle. Præcist som den årlige influenzaepidemi, som hærger på den nordlige halvkugle i netop december til marts, hvorimod den hærger på den sydlige halvkugle fra august til oktober – og hvorfor nu det? Det takker vi Solen for. Den står højt på himlen om sommeren og oplader vores D vitamindepoter, så vi står med et stærkt immunforsvar fra juni til november og naturligvis omvendt på den sydlige halvkugle. Vi får eksempelvis aldrig influenza i juli-august.

Et andet indicium er, at ældre er i særlig risiko. Ældre mennesker har oftere et meget lavt niveau af D vitamin i blodet, da de ikke kommer så meget ud i solen.
Et tredje indicium er, at overvægtige er i særlig risiko. D vitamin ophobes i fedtvævet, hvor det ikke gør nytte for immunforsvaret. Overvægtige skal derfor have betydeligt større dosis D vitamin for at opnå samme blodkoncentration som slanke.
Et fjerde indicium er, at sygdommen er overrepræsenteret hos indvandrere, som ofte har svær D vitaminmangel. Dels har de fleste indvandrere mørk hud, som tillader mindre passage af sollys, og dels er mange indvandrerkvinder tildækkede, også om sommeren, hvor man skal hente sin årlige D vitamindosis.
Et femte indicium er, at diabetikere også er en særlig risikogruppe. Dels har diabetikere ofte et nedsat immunforsvar, og dels får mange diabetikere kolesterolsænkende medicin. Hvis man mangler kolesterol, kan man ikke danne D vitamin, selv om solen skinner nok så meget.

Sund mad, tilberedt fra bunden med masser af grønne grønsager er vigtig, idet mange grønsager eksempelvis indeholder magnesium, som er en forudsætning for at aktivere D vitaminet.
Magnesium indgår fire steder i såvel syntese som aktivering og deaktivering af vitamin D, så uden magnesium er vitamin D ineffektivt.

Kombinerer man disse indicier med solid dokumentation for, at vitamin D3 er afgørende for et velfungerende immunforsvar, er der ikke langt til at foreslå en solid dosis vitamin D3
for at optimere et nødlidende immunforsvar hos specielt indvandrere, diabetikere, ældre og overvægtige. Tidligere var man nervøs for at overdosere D vitamin, men det har vist sig grundløst. Der skal ekstremt høje doser til igennem længere tid, før der er nogen risiko. Tidligere troede man også, at det var tilstrækkeligt med et D vitaminniveau på 50 nmol/l i blodet, men det ved vi idag er for lavt. Vil man sikre sig  optimale D vitaminniveauer til et optimalt immunforsvar, så skal niveauerne ligge på 75 – 150 nmol/l året rundt.”

Referencer:
Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith; “The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease infection and mortality”; Aging Clinical and Experimental Research April 2020; https://doi.org/10.1007/s40520-020-01570-8
Lewison M. Vitamin D and innate and adaptive immunity. Vitam Horm, 2011; vol 86:23-62.

Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1).
Schwalfenberg GK. A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency. Mol Nutr Food
Res. 2011 Jan;55(1):96-108.
Dancer RC, Parekh D, Lax S, D’Souza V, Zheng S1, Bassford CR, et al. Vitamin D deficiency contributes directly to the acute respiratory distress syndrome (ARDS).
Thorax. 2015 Jul;70(7):617-24.
Urashima M, Segawa T, Okazaki M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1255-60.
Sabetta JR, DePetrillo P, Cipriani RJ, Smardin J, Burns LA, Landry ML. Serum 25-hydroxyvitamin d and the incidence of acute viral respiratory tract infections in healthy adults. PLoS One. 2010 Jun 14;5(6):e11088.
Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189.
Valint S. Vitamin D and Obesity. Nutrients. 2013 Mar; 5(3): 949–956.
McCartney DM, Byrne DG. Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19. Ir Med J. 2020 Apr 3;113(4):58.
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and
COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4). pii: E988. 
Aldridge RA, Lewer D, Beale S, et al. Seasonality and immunity to laboratory-confirmed seasonal coronaviruses (HCoV-NL63, HCoV-0C43, and HCoV-229E): results from the Flu Watch cohort study 30 March 2020.
McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J. Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. J Steroid Biochem Mol Biol. 2019 May;189:228-239.

Her kan du læse om, hvordan D vitamin kontrollerer dit immunforsvar
Læs mere om Ny forskning, der er på vej om D vitamin og Covid-19
Her kan du læse mere om, hvordan D vitamin kan beskytte dig 

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Kan Covid-19 forebygges? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.