Kan dårlig søvn føre til hjertesygdom?

10 jun, 2021 | Viden og Forskning

Ny forskning indikerer en sammenhæng imellem dårlig og forstyrret søvn og potentiel udvikling af åreforkalkning og hjertekarsygdom. Det er forskere fra institut for psykologi og neurovidenskab på Berkely University of California, der har fundet en forbindelse imellem dårlig søvn og øget inflammation samt dannelse af plak i koronararterierne.

For at kunne studere den isolerede effekt af søvnkvaliteten på hjertesundheden, udtog forskerne deltagerne ud fra nøje kontrollerede parametre som alder, etnicitet, køn, kropsmasseindeks, søvnforstyrrelser, blodtryk samt opførsel med høj risiko, som eksempelvis rygning og manglende motion. De udvalgte deltagere blev derefter stillet en række spørgsmål, der blev taget blodprøver, ligesom deres søvn blev monitoreret i flere dage via et ur.

Klar indikation mellem forstyrret søvnmønster og inflammatoriske faktorer

Resultatet viste en klar indikation af en sammenhæng imellem et forstyrret søvnmønster og så en højere koncentration af cirkulerende inflammatoriske faktorer, og så en højere koncentration af cirkulerende inflammatoriske faktorer, i særlig grad en type hvide blodlegemer, der indikerer øget risiko for udvikling af åreforkalkning.

De samme resultater er tidligere fremkommet i forsøg på mus, hvor eksperimentelt manipuleret søvnforstyrrelse blev set føre til højere niveauer af inflammation blandt musene, der ligeledes udviklede åreforkalkning.

Den stille dræber

Dette studie, der indikerer, at også menneskers kredsløb kan påvirkes negativt af dårlig søvn, kalder forskerne for et wake up call til os alle, og betegner konsekvensen som ”den stille dræber”.

Det skyldes, at plak i årene ofte bygges op over mange år, vi måler ikke rutinemæssigt for det, men pludselig, når forkalkningen efter mange år blokerer for blodgennemstrømningen til hjertet eller lungerne eller andre organer, så er problemerne store, og konsekvenserne kan være ligeså.

Høj inflammation indgår i udviklingen af en lang række sygdomme og er en af vor tids største udfordringer. Forskerne bag undersøgelsen foreslår derfor, at vi blandt andet undervises i betydningen af gode søvnvaner lige fra barnsben. I betydningen af regelmæssighed og en tilstrækkelig lang nattesøvn i fuldstændigt mørke.

Referencer: Læs hele artiklen fra Berkely Fitful nightly sleep linked to chronic inflammation, hardened arteries

Vidste du, at du lige NU, og i få dage, kan købe min bog om Søvnhormonet melatonin til noget nær 1/2 pris HER

Anden inspiration

Her får du mine bedste tips til at falde hurtigt i søvn.

Og her får du et overblik over, hvordan søvnbesvær påvirker dig.

Var du tilfreds med denne artikel Kan dårlig søvn føre til hjertesygdom? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!