Kan hvidt brød øge riskoen for sygdom?

Forsiden Viden og Forskning Kan hvidt brød øge riskoen for sygdom?

     6
Kan hvidt brød oege riskoen for sygdom?

Spiser du hvidt brød, fremstillet af raffineret hvedemel, så vær varsom, for et nyt studie peger på, at det kan påvirke din sundhed negativt og potentielt øge risikoen for sygdom

Vi spiser en del brød i Danmark, men tidligere tiders surdejshævede brød, bagt på stenkværnet mel, er i mange bagerier erstattet af lynhævet brød, bagt af raffineret – og ofte næringsdrænet – hvedemel. Selv rugbrødet indeholder ofte masser af hvedemel. Det påvirker kroppen mere end du måske lige regner med, når du spiser det.

Det viser en stor ny rapport, der netop er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Brød, fremstillet af raffinerede korn, kan påvirke kroppen negativt og formodentlig udgøre en tikkende bombe under vores sundhed. Undersøgelse viser, at forarbejdede kulhydrater, som for eksempel hvidt hvedebrød, morgenmadsprodukter, pasta og kager, ser ud til at påvirke blodsukker- og insulinniveauerne, som igen kan øge graden af inflammation i kroppens væv. Høj grad af inflammation er forløber for udvikling af en lang række såkaldt kroniske sygdom. To tredjedele af alle voksne danskere over 16 år har i dag har en diagnose på en kronisk, medicinkrævende sygdom.

Derfor kan det betale sig at spise blodsukkerstabiliserende, antiinflammatorisk og primært vælge grove, uforarbejdede råvarer, når der skal købes ind.

Rigtig mange har ustabile blodsukkerniveauer, er insulinresistente og har dermed ofte også høje inflammationsniveauer. Et højt indtag af hvidt raffineret hvedebrød og rugbrød, der er farvet mørkt af maltsirup kan faktisk føre til øget inflammation og dermed øge risikoen for udvikling af sygdom. Netop fødevarer, fremstillet af raffinerede korn kan ifølge undersøgelsen, offentliggjort 3. februar 2021 i BMJ, ganske enkelt føre til en højere risiko for sygdom, herunder også hjertekarsygdom.

I undersøgelsen deltog 137.130 voksne fra 21 forskellige lande. Forskere fra St.John’s Research Institute i Indien og flere andre internationale universiteter, indsamlede data om deltagernes hverdag og spisevaner. Igennem ti år sammenlignede de disse faktorer med en række sundhedsparametre, så deltagernes livsstil og madindtag kunne kobles til deres sundhedstilstand. Ikke overraskende viste det sig, at indtag af raffinerede fødevarer – og i særlig grad raffinerede korn og hvede – var forbundet med øget risiko for sygdom. Konklusionen: Et højt indtag af hvidt brød ser ud til at kunne øge riskoen for sygdom.

Reference: Associations of cereal grains intake with cardiovascular disease and mortality across 21 countries in Prospective Urban and Rural Epidemiology study: prospective cohort study
BMJ 2021; 372, Published 03 February 2021 .

Her kan du finde opskriften på et godt surdejsbrød med sprød skorpe

Var du tilfreds med denne artikel Kan hvidt brød øge riskoen for sygdom? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.