Kan vi spise, sove og tænke os raske?

1 feb, 2021 | Viden og Forskning

Kan vi spise, sove og tænke os raske? Vi ved, at de tre parametre; mad, søvn og livsindstilling har særdeles stor betydning for vores måde at håndtere sygdom og andre livsudfordringer på, men de har også betydning for vores livslængde. Uddannelse og viden er andre væsentlige parametre.

Forskellen i levetid imellem ressourcestærke og mindre ressourcestærke danskere er øget med rekordfart igennem de seneste år. De mindre ressourcestærke dør nu 10 år tidligere end de ressourcestærke. De går dobbelt så ofte til læge, er hyppigere indlagt og mange lider ofte af flere livsstilsbetingede sygdomme på en gang. Hvordan sikrer vi, at fremtidens unge lærer at håndtere livet og sundheden bedre, så forskellen ikke øges yderligere i de kommende år, måske i stedet ligefrem mindskes? For mig at se handler det om viden og indstilling. Viden om, hvordan vores krop fungerer, og hvorfor den er afhængig af god mad, motion og søvn. Men også en grundlæggende opdragelse, der omfatter et livssyn omkring ansvar.

Vi har selv en vis grad af ansvar for vores krop, liv og sundhed. Et sådant livssyn skal stimuleres, og det kræver faktisk en total ændring af vores nuværende sundhedssystem og politiske syn på sygdom og sundhed. Uden viden kan vi ikke handle. Derfor må vi nødvendigvis starte i skolen med at oplyse vores børn om kroppens funktioner, om sund mad og betydningen af en god nattesøvn. De skal vide, at de taler med deres celler i form af det de spiser og drikker, og at kropslige reaktioner eller symptomer er kroppens svar tilbage på de input den får. De skal også opleve, hvordan de kan mindske symptomer eller reaktioner ved at spise og leve anderledes. Det vil automatisk afføde en positiv følelse af mening og ansvar for den fantastiske krop, som vi er udstyret med.

Dernæst skal vores læger uddannes til også at inddrage mad og sund livsstil i deres anbefalinger. Det kræver en grundlæggende ændring af medicinstudiet, så naturligt forebyggende og behandlende indsatser via livsstilsændringer bliver en del af en læges arbejde, fremfor primært udskrivning af medicin. Idag indgår disse parametre slet ikke i lægestudiet og heller ikke i vores officielle sundhedspolitik.

Disse tiltag indebærer selvfølgelig, at al undervisning af børn, unge og læger foregår på et uvildigt videnskabeligt grundlag. Væk med industrielle dagsordener og sponsorater til seminarer og lærebøger, for det er i virkeligheden her den største trussel mod vores sundhed og livslængde skal findes. Fødevare- og medicinalindustriens indflydelse på vores officielle kostråd, fødevarekvaliteter og voldsomt høje medicinforbrug skal stoppes NU. Der skal indføres vandtætte skotter imellem Sundhedsstyrelse, Fødevarestyrelse, officielle kostråd, undervisning og læger, og så fødevare- og medicinalindustrien. Det er for mig at se selve fundamentet for, at vi overhovedet kan mindske den store ulighed i livslængde imellem danskerne.

En ændret indstilling til livet, positiv stimulering til at vi selv kan gøre en forskel og handle, fremfor blot at lade os behandle, kan ligeledes have kæmpestor betydning, og en sådan indstilling skal støttes i skolerne og videre af det offentlige sundhedsvæsen. Det at kunne handle og selv have indflydelse på sin livssituation afføder optimisme. Al forskning viser, at en positiv tilgang til livets udfordringer samt en følelse af mening med livet kan have endog meget stor betydning for vores livskvalitet og livslængde. Alle ressourcer må derfor sættes ind på, at en sådan livsindstilling fostres hos vores børn og unge, uanset social arv.

Derfor skal maden, søvnen og vores tanker og tilgang til livets tildragelser inddrages i vores sundhedspolitik, i lægernes arbejde og i vores officielle sundhedssystem. Der skal skabes mening via eget ansvar og egen indsats, for det har større betydning for vores sundhed, end vi umiddelbart er opmærksomme på, og så er det næsten gratis.

Du kan læse min artikel om danskernes sundhed HER

Var du tilfreds med denne artikel Kan vi spise, sove og tænke os raske? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!