Kend dit fedt

24 aug, 2023 | Viden og Forskning

Der hersker stadig stor forvirring omkring fedt og den sundhedsmæssige betydning af fedt. Vores officielle kostråd er mangelfulde, og her finder man stadig uspecifikke og til dels forældede råd som for eksempel; mættet fedt er dårligt og vegetabilske olier gode.

Viden om fedt lader sig ikke sige med få ord, og da betydningen af fedt er mit hjertebarn, og et emne, som har optaget mig i mere end tyve år, så savner jeg de særdeles vigtige nuancer om typen af fedt og kvaliteten af fedt, der har så uendelig stor betydning for vores indre biokemi og sundhed eller lige det modsatte. Derfor denne artikel Kend dit fedt.

Vores evne til at vælge de allerbedste fedtkvaliteter og -former spiller afgørende ind for udvikling af raskhed og sundhed, og derfor kan du herunder læse, hvilke fedtstoffer du med fordel kan vælge, og hvilke du er bedst tjent med at gå i en stor bue udenom, hvis du har dit helbred kært.

Fedt er en af kroppens mest basale byggesten. Faktisk består en gennemsnitlig person af mellem 15 og 30 procent fedt. Derfor har det selvfølgelig betydning, hvilken kvalitet af fedt, du tilfører som kroppens bbyggesten. Alligevel har vi i årtier dæmoniseret fedtet, nedgjort det og misinformeret. Det er en af de største sundhedsskandaler i nyere tid, for visse fedtstoffer er livsvigtige, andre lige det modsatte. Læs mere om den skandale HER

Din krop er intelligent og viser dig, når dine celler ikke får tilstrækkeligt med livsvigtigt fedt. Så kan du blandt andet opleve:
1. Tør hud
2. Eksem
3. Skøre negle
4. Hård ørevoks
5. Små knopper på bagsiden af dine arme eller krop
6. Ømme og stive led
7. Hukommelsesproblemer

Du skal have lidt mættet fedt, monoumættet fedt og flerumættet fedt hver eneste dag. De bedste kilder kan være:

Mættet fedt: Fx. 5-10 g gammeldags kærnet, øko smør, græsfodret økokød, men gerne på bekostning af konventionelt kød og kødpålæg. Du får lidt gennem mælkeprodukter, vælg altid øko.
Monoumættet fedt: Fx. 5-10 g ekstra jomfruolivenolie af højeste økokvalitet, brug det over salaten eller grønsagern. Du kan også få det fra fx valnødder eller mandler.
Flerumættet fedt: sæt fokus på omega 3 fra fx fisk, hørfrø, hampefrø, plankton eller tang

Gå i en stor bue udenom raffinerede omega 6 planteolier som for eksempel vindruekerneolie, solsikkeolie, tidselolie, sojaolie og majsolie og margariner i alle former. Ønsker du at anvende rapsolie, så vær opmærksom på, at den er uraffineret og ekstra jomfru, og anvend den kun kold i dressinger og salater.

Vi spiser for mange dårlige omega 6 fedtstoffer og for få omega 3, og det kan forskubbe den fine balance og øge graden af inflammation i kroppens væv. De fleste forarbejdede fødevarer på supermarkedernes hylder indeholder disse omega 6 fedtstoffer fra raffinerede, forarbejdede vegetabilske olier. Det kræver en opmærksom forbruger at navigere udenom, men det betaler sig rent sundhedsmæssigt.

Kvaliteten og mængden af de fedttyper, du vælger at spise, har stor betydning for din sundhed og indre balance. Forestil dig at dine valg af fedtstoffer udgør byggematerialerne til dit kropslige hus. Ønsker du at bygge i billige materialer, der smuldrer eller går til, eller ønsker du det bygget af materialer af høj kvalitet, der beskytter og er solide.

En af de bedste ting, du kan gøre, er at gå igennem dit køkken og smide alle ovennævnte raffinerede omega 6 olier ud, tjek også eventuelle bagemix, pulversaucer, fast-food eller andre færdigretter, du måtte have, for ofte er de tilsat netopdisse fedtstoffer. Erstat dem med gode uraffinerede kilder til det sunde fedt.

Du kan læse meget mere i min e-bog Smør eller Margarine, som du kan downloade helt gratis HER
Du kan læse mere her om Sundt fedt

Var du tilfreds med denne artikel om Kend dit fedt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!