Den store løgn om sukker

Forsiden Viden og Forskning Den store løgn om sukker

     6

Den store løgn om sukker er nu endelig offentliggjort. En historisk undersøgelse afslører, at sukkerindustrien siden 60’erne har betalt forskere og læger for at nedtone sukkers betydning i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme. Studiet redegør for sukkerindustriens betydelige rolle i forbindelse med financieringen af studier, der igennem årene har afledt opmærksomheden fra sukkers potentielt skadelige rolle i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme og for høje kolesteroltal. Undersøgelsen, der afslører den store løgn om sukker, er netop publiceret i det anerkendte tidskrift JAMA (link nederst).

Interne dokumenter fra sukkerindustrien afslører, at de seneste 50 års forskning indenfor kostens rolle i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme kan være formet og betalt af sukkerindustrien. Rapporten fastslår, at sukkerindustrien har haft store interesser i at fremme en fedtfattig diæt i relation til at kunne forebygge hjertekarsygdomme og sænke kolesteroltallene. Teorien bag indsatsen var, at hvis befolkningen reducerede fedtindtaget, så ville sukkerindtaget stige tilsvarende. Det har vist sig at holde stik, og konsekvenserne af denne kyniske strategi har bevirket en voldsom stigning i sukkerindtaget.

Sukkerindustrien har igennem næsten 50 år systematisk betalt for målrettet forskning indenfor områderne hjertekarsygdomme, for høje kolesterolniveauer og andre inflammatoriske sygdomsområder, med særligt henblik på at udnævne fedt til den store synder og potentielle risikofaktor i relation til udvikling af disse sygdomme, og samtidig aflede opmærksomheden fra sukker. Sidste år afslørede en artikel i The New York Times, at også Coca-Cola har tilført mange millioner dollars til forskning, der direkte nedtonede sukkers og sukkerholdige drikkes betydning i forhold til udvikling af fedme. Gad vide, hvor mange andre af vores officielle kostråd, der kan være formet af studier, financieret af fødevare- og sukkerindustrien?

Kostanbefalingerne om at en fedtfattig levevis er gavnligt for hjertesundheden og kolesteroltallene kan have haft ligeså store negative helbredskonsekvenser som margarineanbefalingerne i 60’erne, hvor mange danskere siden har betalt en højt pris i form af sygdom, direkte affødt af indtag af transfedtsyrer. Det samme kan siges om vores høje indtag af sukker. Sukker øger nemlig ikke bare vægten men også kolesterol- og inflammationsniveauerne i kroppen. Inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme, herunder hjertekarsygdomme, og et højt sukkerindtag øger indirekte risikoen for udvikling af type 2 diabetes, for højt kolesterol, Alzheimers sygdom og meget mere.

Slogans som ”fedt er farligt” og ”Fedt feder” sidder desværre stadig dybt i mange danskere, og mange anser stadig fedt som en større sundhedsmæssig risikofaktor end sukker. Jo før det bliver ændret des bedre, og det bliver interessant at se Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens reaktion på denne første rapport om fødevareindustriens manipulationer. og afsløringen af den store løgn om sukker.

I hvor høj grad er vores officielle kostråd egentlig styret af industrien? Det kunne være sundt og på sin plads, at der blev indført krav om mere uvildig forskning indenfor fødevareområdet, ligesom kravene til kvaliteten af vores fødevarer og kostråd burde skærpes dramatisk.

Reference: Kearns CESchmidt LAGlantz SA; “Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA Historical Analysis of Internal Industry Documents”;  JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680–1685.

Du kan læse mere om, hvordan du spiser dig til kolesterol i balance HER
Du kan læse mere om fedt eller sukker, hvad der er værst HER
Du kan læse mere om sundt fedt HER 

Var du tilfreds med denne artikel Den store løgn om sukker? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.