Spis dig fra højt kolesterol

23 jun, 2016 | Viden og Forskning

Spis dig fra højt kolesterol. Det er ikke vanskeligt, hvis du ved hvordan. Du kan faktisk bringe din krop tilbage i kolesterolbalance indenfor to til tre måneder. Det handler om at spise, så du fremmer dannelsen af gavnlige signalstoffer i kroppen og samtidig hæmmer leverens dannelse af kolesterol. Det handler for langt de fleste mennesker ganske enkelt om, hvad de vælger at spise, drikke og motionere i løbet af dagen. Der er meget du selv kan gøre for at fremme sund kropslig balance, herunder også et fornuftigt kolesteroltal.

Det kolesterol, du indtager via maden, spiller ikke den store rolle for det samlede kolesteroltal, idet det kun udgør cirka 20% af det kolesterol du har i blodet. Du kan derfor roligt spise et par æg og lidt godt gammeldags kærnet smør. Derimod udgør det kolesterol du danner i leveren cirka 80% af det kolesterol, der cirkulerer i blodet. Det er primært sukker, hvidt brød og pasta i kombination med alkohol og dårlige fedtstoffer fra margariner og færdigretter, der kan provokere leveren til øget dannelse af kolesterol.

I Kolesterolkogebogen kan du læse om mine fire principper til naturlig regulering af kolesteroltallene. Ønsker du at komme hurtigt igang, så kan jeg anbefale dig følgende indeledende tiltag:

  1. Spis masser af økologiske grønsager, gerne 500 gram hver dag. Brug dem i smoothies, morgenmad (se herunder) eller salater og bag dem, damp dem eller spis dem som de er. Find masser af inspirerende opskrifter på grønsagsrige retter, eksempelvis her på Madforlivet, planlæg, få råvarerne handlet ind og sæt igang med grønsagssnitningen. Du kan sagtens tilberede dobbeltportion af grønsager, så du har til to dage ad gangen.
  2. Nedton dit indtag af sukker, hvidt brød, pasta, slik, kager og sodavand i hverdagen. Find gode og sunde alternativer og hold dine blodsukker- og insulinniveauer stabile.
  3. Spis kun gode og uspolerede fedtstoffer og hold dig langt væk fra de ulødige såsom alle former for margariner, raffinerede olier, frituremad og andre ødelagte fedtstoffer, der iblandes en lang række fødevarer. Desværre lader de officielle retningslinjer i denne forbindelse meget tilbage at ønske, så det er alene op til os selv at sætte os ind i og træffe aktive, sunde og bevidste valg af fedtstofkilder i hverdagen. Du kan læse mere via linket herunder.
  4. Motioner hver dag, gerne en halv time og gerne den form for motion, som du bedst kan lide. Det virker generelt særdeles positivt at motionere hver dag i mindst en halv time, det er også befordrende for afbalancering af kolesteroltallet.

Ved at nedtone sukker og hvidt brød og ved at spise mere grøn og rigtig mad, så afbalancerer du naturligt kroppens blodsukker- og insulinniveauer. Det har betydning for din krops dannelse af kolesterol. Ved også at spise masser af grønsager og fuldkorn øger du tarmens muligheder for at binde brugt kolesterol til sig og føre det ud af kroppen. I modsat fald kan det brugte kolesterol genoptages og skabe ballade.

Rygning skal du undlade, for det gør det hele meget værre. Det ilter eller oxiderer kolesterolet, og det er primært oxideret kolesterol, der laver sundhedsmæssig ballade. Det kan også betale sig at passe på med alkohol. Et glas rødvin dagligt er fint, men det er bedst ikke at drikke mere end det ene glas dagligt.

Ganske få procent af befolkningen har et såkaldt arveligt forhøjet kolesterol, og i disse tilfælde kan det være vanskeligt at sænke tallene ad naturlig vej og kolesterolsænkende medicin kan være nødvendigt. Kolesterolsænkende medicin har dog størst effekt blandt yngre mennesker med såkaldt familiær hyperkolesterolæmi, hvorimod ældre ser ud til at have mindre gavn af behandling med statiner, der kan have en lang række bivirkninger. Indtager du statiner, så kan du med fordel supplere med 200 mg. CoQ10 dagligt, da statinbehandlingen blokerer for kroppens naturlige dannelse af CoQ10, og det kan medføre stor træthed. Det er også værd at bemærke, at indtag af statiner ser ud til at kunne øge risikoen for udvikling af sygdomme, i særlig grad Alzheimers sygdom og demens. Disse bivirkninger er ved at blive undersøgt nærmere.

Forskningen viser desuden, at ældre mennesker med let forhøjet kolesterol umiddelbart ser ud til at leve længere og være raskere, end mennesker med lave kolesteroltal. Det kunne da være interessant om det i højere grad var dette budskab, der blev forsket i og formidlet til os danskere, og at vi alle automatisk fik oplysninger om naturlige redskaber til regulering, fremfor den meget ensidige fokus på medicinske løsninger.

Læs mere om ekstrakt fra røde ris som effektivt kolesterolsænkende naturmiddel HER
Du kan læse mere om sundt fedt HER
Du kan læse artiklen Er kolesterol farligt? HER
Du kan læse mere om Kolesterolkogebogen HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes fedtsmåltid HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!