Er Kolesterol Farligt?

4 nov, 2015 | Viden og Forskning

Er kolesterol farligt, og er det virkelig sundest at holde et total kolesteroltal på under 5, som det foreskrives?

Efter min mening er den ensidige fokus på kolesterol som den store synder i forhold til udvikling af hjertekar sygdomme løbet helt af sporet. For det første er et for højt kolesteroltal kun farligt, såfremt kolesterolet er oxideret, og kun såfremt der er inflammation i karvæggen. Faktorer, der bør undersøges før en eventuel medicinering iværksættes. Den mad vi spiser har sammen med vores øvrige livsstil også betydning for såvel inflammationsniveauer i kroppen som for graden af oxidativt stress. Det vil sige, at vi selv i en vis udstrækning via vores aktive valg i dagligdagen kan have indflydelse på disse forhold.

Studier har påvist, at ældre med let forhøjet kolesterol lever længere og er bedre beskyttede mod sygdomme, end ældre med lavt kolesteroltal. Den beskyttende effekt kolesterol også har i organismen er desværre stærkt underkendt, og måske var det på tide, at vi fokuserede mere på samspillet mellem kolesteroltyperne, og alle de væsentlige funktioner kolesterol også har i organismen, fremfor den ensidige skræmmekampagne og efter min mening overdrevne anvendelse af kolesterolsænkende medicin, de såkaldte statiner.

Der er meget vi selv kan gøre for at fremme sunde kropslige balancer, herunder et fornuftigt kolesteroltal. Vi behøver på ingen måde at være fedtforskrækkede, vi skal blot vælge de gode og sunde fedtstoffer og holde os langt væk fra de ulødige såsom alle former for margariner, raffinerede olier, frituremad og andre ødelagte fedtstoffer, der iblandes en lang række fødevarer. Desværre lader de officielle retningslinjer i denne forbindelse meget tilbage at ønske, så det er alene op til os selv at sætte os ind i og træffe aktive, sunde og bevidste valg i hverdagen.

Det kolesterol vi indtager via maden spiller ikke den store rolle for det samlede kolesteroltal, idet det kun udgør cirka 20% af det kolesterol vi har i blodet. Du kan derfor roligt spise æg og godt smør. Derimod udgør det kolesterol vi danner i leveren cirka 80% af det kolesterol, der cirkulerer i blodet. Og i relation til denne produktion er det i høj grad muligt at gøre en aktiv og effektiv indsats, idet sukker, hvidt brød og pasta i kombination med dårlige fedtstoffer fra margariner og færdigretter netop provokerer leveren til øget dannelse af kolesterol. Rygning bør undlades (det kan øge oxidationen) og det at få os rørt dagligt, er positivt og tillige befordrende for et afbalanceret kolesteroltal. Ved at spise masser af grønsager og fuldkorn øger vi også tarmens muligheder for at binde brugt kolesterol til sig og føre det ud af kroppen. I modsat fald kan det brugte kolesterol genoptages og skabe ballade.

Ganske få promille af befolkningen har et såkaldt arveligt forhøjet kolesterol, og i disse tilfælde kan det være vanskeligt at sænke tallet af naturlig vej. Kolesterolsænkende medicin har dog størst effekt blandt yngre mennesker med såkaldt familiær hyperkolesterolæmi, hvorimod ældre ser ud til at have mindre gavn af behandling med statiner, der kan have en lang række bivirkninger. Indtag af statiner skal bl.a. altid suppleres med indtag af minimum 200 mg. CoQ10 dagligt, da statinbehandlingen ellers kan medføre stor træthed.

Summa summarum, forskningen viser med stor tydelighed, at ældre mennesker med let forhøjet kolesterol lever længere og er raskere, end mennesker med lavt kolesterol. Det kunne da være interessant om det i højere grad var dette budskab, der blev formidlet til os danskere og at der blev fokuseret på dette aspekt i forskningen fremfor den meget ensidige fokus på medicinske løsninger.

Du kan læse mere om sundt fedt HER
Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad HER
Du kan læse mere om æg og kolesterol HER
Du kan læse mere om, at ældre med let forhøjet kolesterol lever længere HER
Du kan læse, hvordan du kan spise dig til kolesterol i balance HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!