Højt kolesteroltal – Et højt kolesteroltal behøver ikke være dårligt

17 mar, 2016 | Viden og Forskning

Højt kolesteroltal – Et højt kolesteroltal behøver ikke være dårligt. Vi er meget fokuserede på kolesterol og kolesteroltal her i Danmark, men et højt kolesteroltal behøver ikke at være dårligt for helbredet, viser nyere forskning. Tværtimod faktisk. En række studier viser, at dødeligheden ved hjerteinfarkt kan være dobbelt så høj for ældre med et lavt kolesteroltal end for ældre med et højt. Ældre kvinder med et højt kolesteroltal lever længere end kvinder med et lavt, og andre studier viser, at den totale dødelighed er højest blandt ældre mænd og kvinder, der har lave kolesteroltal. Det er ikke lige disse oplysninger vi får forelagt hverken i medierne eller hos lægen.

Tværtimod spiser 525,000 danskere i alle aldersgrupper hver dag kolesterolsænkende medicin, fordi de får at vide, at et højt kolesteroltal er farligt for deres helbred. Men dette budskab er hverken særligt veldokumenteret eller grundigt påvist i uvildige studier, og budskabet kan ikke udtrykkes helt så enkelt.

Lad os lige slå fast: Kolesterol er livsvigtigt for vi mennesker. Det agerer som byggestillads for dannelsen af kønshormoner og som transportmekanisme for livsvigtige fedtsyrer. Blandt andet. Meget tyder på, at kolesterol også beskytter os mod infektioner og anden sygdom. Derfor må der være noget, som er blevet grundigt overset i kolesteroldebatten.

Tilbage i 60’erne fik vi at vide, at margarine var sundere end smør. Det råd tog danskerne til sig, og skiftede smørret ud med margarine. Den handling har haft katastrofale følger for mange danskeres helbred. Nu er de fatale transfedtsyrer, som fandtes i datidens margarine forbudt, fordi vi dør af at spise dem. Sidenhen forlød det, at indtag af fedt var kilden til udvikling af stort set alle livsstilssygdomme. I dag ved vi bedre. Vi ved, at visse typer fedt er livsvigtigt, og at mangel på fedt kan føre til en lang række ubalancer og sygdomme. Smør er langt sundere at spise end margarine og blandingsprodukter, så er det den samme fatale propaganda som dengang, som vi idag udsættes for i relation til kolesterolsænkende medicin? Er det spin og forførelse af højeste karat, igangsat af en medicinalindustri, der tjener mange penge på at sælge kolesterolsænkende medicin?

hdl kolesterol ldl kolesterolFør vi nu bliver helt paranoide, så er det også væsentligt at tilføje, at et for højt LDL kolesteroltal forhold til HDL kolesterolet ofte afspejler en ubalance i den indre kropskemi. Det er i høj grad forholdet imellem de forskellige kolesteroltyper, vi skal være opmærksomme på, frem for fokusering på det totale kolesteroltal. Og her spiller livsstilen en afgørende rolle. Det kan betale sig at leve antiinflammatorisk og grønt, at dyrke motion og at undlade at ryge. For netop disse faktorer kan forvandle en forholdsvis uskyldig ubalance til problematiske lidelser.

Der er ingen tvivl om, at en inaktiv livsstil, indtag af masser af sukker og manipulerede fødevarer, raffinerede olier, fast food og færdigretter spiller en altdominerende rolle i relation til udvikling af velfærdssygdomme. En sådan livsstil kan også øge oxideringen af kolesterol.

Vi kan selv tage hånd om at ændre vaner, og dermed afbalancere kolesteroltallet ad helt naturlig vej. Det tager ikke lang tid, og det vil på alle måder være en fornuftig investering i egen sundhed. For mennesker med arveligt forhøjet kolesterol kan det være nødvendigt med en medicinsk indgriben, det skønnes, at cirka et par promille af befolkningen er arveligt belastede. Men at 525,000 danskere, altså 10% af befolkningen hver dag skal indtage medicin for at nedbringe kolesteroltallet til det i verdenshistorien lavest fastsatte niveau nogensinde, forbliver en stor gåde. Og medicinen er langt fra bivirkningsfri. En af de mest fatale bivirkninger er, at de fleste typer kolesterolsænkende medicin blokerer for kroppens dannelse af det vigtige Coenzym Q10. Coenzym Q10 har betydning blandt andet for vores energiniveauer.

Så stil spørgsmålstegn ved den kolesterolsænkende medicin! Tag den ikke blindt, men undersøg om det giver mening for netop dig og din krop. Din mad og dit indtag af gode jomfruolier kan måske optimeres, ligesom du kan inkludere en god travetur i programmet hver dag?

Læs også:

Er kolesterol farligt?

Spis dig til kolesterol i balance med Kolesterolkogebogen

LDL kolesterol og demens
Kolesterol, mættet fedt og olivenolie
Gode Råd Mod For Højt Blodtryk
Mandler – Sunde Mandler, Sundhed og Vægttab

Kilder (se flere i Kolesterolkogebogen): Petursson H1, Sigurdsson JA, Bengtsson C, Nilsen TI, Getz L; „Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data from the Norwegian HUNT 2 study“
Jeppesen J, Hein HO et al; „Relation of high TG-low HDL cholesterol and LDL cholesterol to the incidence and ischemic heart-disease. An 8 year follow-up in the Copenhagen male study“

Var du tilfreds med denne artikel om Højt kolesteroltal – Et højt kolesteroltal behøver ikke være dårligt. Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!