Mandler – Sunde Mandler, Sundhed og Vægttab

Forsiden Viden og Forskning Mandler – Sunde Mandler, Sundhed og Vægttab

     5

Mandler er sunde og mandler kan føre til både øget sundhed som til vægttab. Jeg har i mange år anbefalet mandler i mine bøger og til mine foredrag, fordi mandler er en fantastisk kilde til sunde fedstoffer og vitale næringsstoffer. Mandler kan have sundhedsfremmende effekter for eksempelvis kolesterolbalancen, hjertekarsystemet, blodsukkerbalancen og indtag af mandler kan føre til øget sundhed og endda til vægttab.

Mandler og vægttab: Mandler har i lang tid haft ry for at fede, og det er da også rigtigt, at mandler indeholder fedt. Men der er forskel på fedt. De fedtstoffer der findes i mandler er af den sunde slags, som vi gerne må spise mere af (Læs eventuelt mere i min bog “Fedt for Life”). Studier har vist, at spiser du mandler dagligt, mandler sunde mandler sundhedså har det ikke alene kolesterolsænkende effekt men også stofskiftefremmende effekt. I et studie, der omhandlede den kolesterolnedsættende effekt ved mandler, viste det sig overraskende for forskerne, at den gruppe mennesker, der spiste 84 g mandler dagligt, udover et lavere kolesteroltal også havde tabt i vægt – sammenlignet med den gruppe, der ikke spiste mandler. Så indtag af mandler kan hjælpe til vægttab, blandt andet også fordi mandler har en blodsukkerstabiliserende effekt. Så der er mange gode grunde til at spise dem!
[Kilde: “International Journal of Obesity 23”, 2003].

Skallen på mandler er vigtig: Et relativt nyt studie har sat fokus på yderligere fordele ved at spise mandler. Det er specielt skallen på mandlerne, der menes at kunne styrke visse dele af immunforsvaret. Det kan derfor anbefales at spise økologiske mandler med skal sammen med eksempelvis frugt til mellemmåltider. En anden årsag til fordelen ved at kombinere mandler og frugt er at kombinationen af kulhydrater fra frugten og fedt og protein fra mandlerne har en blodsukkerstabiliserende effekt. Skallen på mandler virker, udover at styrke immunforsvaret, også stabiliserende på blodsukkeret og har en basedannende effekt. Mandler tilfører desuden kroppen vigtige mineraler og sporstoffer som  kalk, magnesium, jern, mangan, kobber, zink, fosfor og kalium. [Kilde: “Immunomodulatory and antiviral activity of almond skins” af A, Bisignano C, Stassi G, Mandalari G, Wickham MS, Bisignano G, Immunol Lett. 2010 Aug 16;132(1-2):18-23].

Mandler og blodsukker: Mandler indeholder gode fedtstoffer og lidt protein, næringsstoffer der også har en fremragende blodsukkerstabiliserende effekt. Derfor er det smart at spise frugt og bær sammen med et par mandler. Det mætter mere og det sikrer, at dit blodsukker ikke ryger i vejret med raketfart. Mandler indeholder bl.a. også calcium og magnesium samt det vigtige B6 vitamin. Derfor er mandler et perfekt og sundt supplement til din daglige mad, enten i morgenmyslien, som mellemmåltid sammen med et stykke frugt eller hakket over salaten. Køb økologiske mandler, og spis dem enten som de er, eller læg dem i blød i vand natten over, så bliver de bløde og lækre.

Så spis roligt løs af gode, økologiske mandler. De er sunde for dig, de stabiliserer dit blodsukker, holder dig mæt og er samtidig en super kilde til sunde fedtstoffer og uundværlige vitaminer og mineraler.

Du kan læse mere om mandler HER
Du kan finde opskriften på mandler med lakrids og kanel HER
Du kan finde opskriften på rosenkålssalat med mandler HER
D
u kan finde opskriften på mandelmælk HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.