Æg er sunde

Forsiden Viden og Forskning Æg er sunde

     7
Aeg er sunde

Æg er sunde og næringsrige. Æg er tillige særdeles rige på proteiner og gode fedtstoffer, og du kan roligt spise æg, også selvom kolesteroltallet er ude af balance, for indtag af æg påvirker stort set ikke blodets indhold af kolesterol. Æg indeholder samtlige essentielle aminosyrer og en lang række vitaminer og mineraler. De er også rige på fedt og cholin, som findes i æggeblommen. Cholin er i særdeleshed godt for hjernen og for hukommelsen.

Desværre har æg igennem en lang årrække været dømt ude, hvor man har frarådet indtag af æg til personer med forhøjede kolesteroltal. Disse mangeårige anbefalinger til mange berørte mennesker har været baseret på en formodning om, at kolesterolet i æggene ville øge kolesterolet i blodet. Denne tese blev grundigt tilbagevist helt tilbage i 1993, gentaget på et stort symposium om æg i 2004, men først den 5. maj 2014 blev der i det danske Ugeskrift for Læger bragt en artikel, hvor det blev slået fast: „Tidligere tiders kostråd om, at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjertekarsygdom, er der ikke længere videnskabeligt belæg for. Trods højt indhold af mættet fedt anses et øget indtag af æg ikke for at have en negativ virkning på risikoen for hjertekarsygdomme“.

Du kan altså roligt nyde et morgen æg eller spise æg på rugbrødsmaden, uden at det påvirker kolesteroltallene, og uden at det øger din risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. Når det er sagt, er vi alle individuelle og reagerer forskelligt på indtag af diverse fødevarer, herunder æg. Noget tyder eksempelvis på, at ekstra påpasselighed i æggeindtaget med fordel kan udvises af mennesker med diabetes. Muligvis skyldes det, at høje blodsukker- og insulinniveauer øger oxidations- og inflamationsniveauerne i kroppen, og særligt oxiderede fedtstoffer kan være sundhedsskadelige.

Netop fordi æg er rige på cholin, kan tilberedningen af æg have indflydelse på, hvordan de agerer og påvirker kroppen. Det handler om at undgå oxidation, og oxiderede, raffinerede eller hårdt tilberedte fedtstoffer, som eksempelvis æggepulver, kan gøre mere skade end gavn. Derfor er nænsomt blødkogte og pocherede æg sundere end scrambled eggs (røræg) og spejlæg. Gå også i en stor bue udenom færdigt bagemix, pandekagemix, vaffelmix eller andre produkter, der indeholder æggepulver.

Nyd roligt de sunde, skønne og velsmagende æg, men det er vigtigt at vælge økologiske æg fra høns, der har et godt hønseliv, og som får god mad. Sådanne æg smager ikke alene bedre, de er også mere næringsrige end konventionelle æg fra burhøns.

Du kan finde opskriften på Grønne æg
Du kan læse mere om Den spegede sag om æg og kolesterol
Du kan læse mere om pochering af æg
Prøv for eksempel disse lækre pocherede æg i Eggs Benedict
Prøv også de sunde fiberpandekager

Var du tilfreds med denne artikel Æg er sunde? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.