Den spegede sag om æg og kolesterol

Forsiden Viden og Forskning Den spegede sag om æg og kolesterol

     8
Den spegede sag om aeg og kolesterol

Æg har igennem en årrække været dømt ude, hvis du havde forhøjede kolesteroltal. Disse mangeårige anbefalinger har været baseret på en formodning om, at kolesterolet i æggene ville øge kolesterolet i blodet. Det viser undersøgelser helt tilbage fra 1993 og 2004, at det gør de ikke.

Det er ikke nemt at være dansker, der gerne vil leve sundt. Et eksempel herpå er æg. Æg har igennem en årrække været dømt ude, hvis du havde forhøjede kolesteroltal. Disse mangeårige anbefalinger har været baseret på en formodning om, at kolesterolet i æggene ville øge kolesterolet i blodet. Det viser undersøgelser, at det gør de ikke.

Formodningen om æg og kolesterol blev første gang tilbagevist i 1993, altså for 26 år siden, siden gentaget på et stort symposium om æg i 2004, altså for 15 år siden, men først den 5. maj 2014 blev der i det danske Ugeskrift for Læger bragt en artikel, hvor det blev slået fast:

“Tidligere tiders kostråd om, at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjertekarsygdom, er der ikke længere videnskabeligt belæg for. Trods højt indhold af mættet fedt anses et øget indtag af æg ikke for at have en negativ virkning på risikoen for hjertekarsygdomme” — Arne Astrup et al.

Der har aldrig rigtig været videnskabelig evidens for, at æg øgede kolesteroltallene. Det har været formodninger, der lå til grund for anbefalingerne om at undgå æg, fløde og smør, hvis kolesteroltallet var for højt.

De virkelige syndere, nemlig sukkeret, det hvide brød og det ulødige fedt, er stadig ikke formuleret i kostråd som fødeemner, der med fordel kan undgås af mennesker, der gerne vil have balance i kolesteroltallene.

Undersøgelser viser, at du faktisk kan spise adskillige æg hver dag, uden at det kan registreres i dine kolesteroltal. Når det er sagt, så er vi alle individuelle og reagerer forskelligt på indtag af diverse fødevarer, herunder æg.

Noget tyder eksempelvis på, at ekstra påpasselighed i æggeindtaget med fordel kan udvises af mennesker, der lider af diabetes og metabolisk syndrom. Muligvis skyldes det, at høje blodsukker- og insulinniveauer øger oxidations- og inflammationsniveauerne i kroppen, og særligt oxiderede fedtstoffer kan være sundhedsskadelige.

Referencer:
Læs mere på ugeskriftet.dk 
Stephen B. Kritchevsky PhD; „First international scientific symposium on eggs and human health: The transition from restrictions to recommendation“; Journal of the American College of Nutrition; 2004; Vol 23: Supplement 6 
Flynn MA, Nolph GB et al; „Effect on dietary egg on human serum cholesterol and triglycerides“; AM J Clin Nutr; 1979;32:pp1051-1057
Dawber TR et al; „Eggs, serum cholesterol and coronary heart disease; an epidemiological overview“; J Am Coll Nutr 1982:36: pp 617-625

Du kan læse mere om gode æggeerstatninger HER
Læs mere om de sunde æg HER
Du kan finde opskriften på grønne æg HER
Du kan læse mere om pocherede æg HER
Du kan læse mere om kolesterol i naturlig balance HER  og HER
Du kan læse mere om ekstrakt af røde ris til afbalancering af kolesteroltallene HER
Du kan læse om Den store løgn om sukker HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.