Fedt eller sukker – hvad er værst?

Forsiden Viden og Forskning Fedt eller sukker – hvad er værst?

     1

Er du også forvirret over de mange forskellige udmeldinger om mad? Fedt eller sukker – hvad er værst? Er fedt farligt, og er sukker nu også så skadeligt, som vi hører? Det er ikke helt let gerne at ville leve sundt i Danmark.

Vi får at vide, at indtag af mættet fedt kan gøre os syge, men nylige studier tilbageviser mættet fedt som årsag til udvikling af eksempelvis hjertekarsygdomme. Derimod kommer der mere og mere fokus på inflammation som årsag til udvikling af stort set alle velfærdssygdomme. Indtag af forarbejdede og raffinerede, umættede fedtsyrer kan netop fremme inflammationsniveauerne i kroppen. Det kan indtag af store mængder kød, kødpålæg og mælkeprodukter også, men det hører vi som landbrugsland ikke så meget om.

Det er veldokumenteret, at sukker i store mængder ikke er sundt. Det belaster vores system, skaber blodsukkerubalancer og stress. Vi spiser alt for meget sukker i Danmark, fordi sukker blandes i en lang række fødevarer som eksempelvis morgenmadsprodukter, læskedrikke og fast food, men også fordi vi generelt godt kan lide den søde smag.

MEN det allerværste du ifølge den seneste forskning kan udsætte din krop for, er kombinationen. Kombinationen af forarbejdede fedtstoffer og sukker kan ganske enkelt få fatale konsekvenser for dit helbred og din livvidde. En særlig kombination af fedt, sukker og salt kan ifølge ny forskning skabe en afhængighedslignende tilstand i hjernen, idet kombinationen af disse fødevarer påvirker samme områder i hjernen som kokain. Dårligt fedt, sukker og salt kan altså gøre dig afhængig af disse fødevarer, fordi de påvirker særlige belønningsområder i hjernen, og dermed giver stor tilfredshed og nydelse, men altså også afhængighed.

Måske kender du det, hvis du engang imellem spiser fast food? Det er muligvis vanskeligt kun at nøjes med en chip fra chips posen, ligesom cremekiks og pommes frites ofte er designet, så de netop lige præcis indeholder den kombination af dårligt fedt, sukker og salt, som gør, at du føler en særlig form for tilfredsstillelse. Kan dette være en af årsagerne til fedmeepidemien i den vestlige verden? Det bedste du efter min mening kan gøre er at lade være med at spise det, og undlade at lære dine børn at spise det. Når der skal hygges, så lav maden selv af gode, økologiske råvarer og gode fedtstoffer og drop bare sukkeret. Gode, sunde madvaner er den bedste gave vi kan give os selv og vores børn og børnebørn. Du kan læse mere om børn og sunde madvaner HER Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad HER

Kilder: Gearhardt, A.N., Corbin, W.R., and K.D. 2009. Brownell. Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale. Appetite. 52(2): 430–436. Colantuoni, C., Schwenker, J., McCarthy, P., et al. 2001. Excessive sugar intake alters binding to dopamine and mu-opioid receptors in the brain. Neuroreport. 12(16): 3549–3552. Volkow, N.D., Wang

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.