Mad Til Børn – Gode Råd Til Sund Mad Til Børn

5 feb, 2019 | Viden og Forskning

Mad til børn – Gode råd til sund mad til børn. Vi kan som forældre og bedsteforældre påvirke vores børns liv og livslængde meget mere end vi tror.  Vi kan nemlig lære dem glæden og værdien af god mad tilberedt af skønne, nærende og uspolerede fødevarer. Og vi har travlt, for vi har som voksengeneration fået skabt omstændigheder, der bevirker, at vores børn ofte spiser fødevarer, der kan påvirke deres sundhed og livslængde negativt.

Den mad vi spiser er det vi består af. Næsten alle vores celler gendannes konstant, og de bruger den mad vi putter i munden til deres gendannelse. Vi opnår derfor ikke optimale betingelser ved at servere pommes frites, fast food, friturestegte fiskefileter, sukker og Coca Cola for vores børn. Vil vi give vores børn de bedste muligheder for et langt liv i sundhed og balance, så skal vi lære dem, hvordan god mad kan være en kilde til energi, sundhed og glæde. Der er ingen andre, der gør det, så jo før vi påtager os ansvaret, jo bedre.

sund mad til børn

Hermed tre gode råd til sund mad til børn og børnebørn:

1) Start med morgenmaden, dagens vigtigste måltid. Sørg for at dit barn eller barnebarn får såvel gode fedtstoffer fra eksempelvis hørfrøolie eller mandler, får protein fra enten Acido eller mandelmælk, gerne i kombination med kulhydrater fra bær, grønt og grovvalsede havregryn eller et stykke godt rugbrød. Lær dit barn at mærke forskellen i energiniveau og koncentrationsevne, når morgenmaden er sund og alsidig frem for sukkerrig.

2) Væn dit barn fra sukker og sukkerholdige spiser og drikke. Sukker er ikke sundt, men tager derimod pladsen op for god og nærende mad. Ha’ i stedet gode alternativer i form af gulerodsstave, agurkestave, æblestykker lige overhældt med lidt citron, mandler og tørret frugt stående på køkkenbordet. Du kan fryse smoothies med den gode hørfrøolie ned som ispinde, og skal I på tur, så rul et kræmmerhus med dadler, rosiner, abrikoser og valnødder. Skal I have kage, så brug tørret frugt eller honning i stedet for ren sukker. Du kan finde inspiration til kager, kiks og knækbrød HER

3) Lær børn glæden ved god mad tilberedt af de bedste, økologiske råvarer uden unødig kemi. Lær dem fornøjelsen ved at sidde ved et smukt dækket bord og spise roligt i hyggeligt selskab. Server gerne maden anrettet på tallerkener med masser af farverige råvarer som grønsager, fisk og brune ris, og placer fødevarerne hver for sig på tallerkenen, for sådan kan børn bedst lide det. Inddrag barnet i beslutningsprocessen om hvilke grønsager, der skal serveres, det øger succesraten. Vær tålmodig og problematiser ikke måltidet, men foregå med et godt eksempel. Lad børnene spise det de har lyst til, men tilbyd ikke chokolademadder bagefter. Med tiden vil de således spise flere og flere forskellige retter og de vil senere i livet elske dig for det.

Vores børn er det bedste vi har, og gode, sunde kostvaner grundlægges nu engang bedst i barndommen. Det ER den bedste gave vi kan give vores børn. Mad bygger os op og mad tilberedt af gode råvarer giver energi, overskud og godt humør. Dårlig, forarbejdet og manipuleret mad kan gøre lige det modsatte. Lad os derfor komme i gang og få lært vores børn værdien af sund og nærende mad!

Læs mere om sund mad til børn i dette blog-indlæg
Find opskriften på Hulk morgenmad til børn HER
Du kan finde opskriften på spinatboller HER
Se opskrift på skønne børnespyd med rosenkål og lammefrikadeller HER 
Du kan finde opskriften på energi muffins HER
Se opskrift på smoothie, der kan fryses til sunde ispinde HER 
Se Jamie Olivers fantastiske TED tale om børn og mad HER

Var du tilfreds med denne artikel om Mad til børn – Gode råd til sund mad til børn? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!