Modvirk type II sukkersyge med fodbold og sport

Forsiden Viden og Forskning Modvirk type II sukkersyge med fodbold og sport

     2
modvirk sukkersyge med fodbold

Der er godt nyt fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet, hvor et helt nyt studie viser, at motion – i denne sammenhæng fodbold – markant kan forbedre hjertefunktionen og blodtrykket og dermed den generelle sundhed, blandt midaldrende mænd med type 2-diabetes. Faktisk blev hjertefunktionen efter 3 måneders fodboldtræning forbedret med 29%, hvilket svarer til, at hjertet er blevet 10 år yngre.

Godt nyt, fordi dette studie med al tydelighed viser, at netop i forbindelse med type II diabetes – eller såkaldt gammelmandssukkersyge – spiller vores livsstil en afgørende rolle. Det kan i den grad betale sig at gøre noget for at stabilisere blodsukkerbalancen gennem sund mad og motion, for blodsukkeret ligger som en grundliggende faktor under stort set alle kropslige balancer og organer. Type II diabetes er den hastigst voksende sygdom idag, og desværre behandles den i stigende grad med en recept på insulin istedet for inspiration og motivation til at implementere livsstilsændringer. For mig at se, behandler man derfor ikke selve årsagen til problematikken, men nedtoner istedet symptomerne med medicin og med en række kropslige ubalancer og følgesygdomme til følge.

Det er forholdsvist let at måle sit blodsukker, hvis man har et blodsukkerapparat. Det kan købes på apoteket og nogle steder lånes. Det kan være en god ide at gøre på fastende hjerte om morgenen. Her skal det helst ligge under 5,7, ligesom en måling før og efter hvert måltid over et par dage, kan give en klar indikation af insulinfølsomheden. Det giver også et klart billede af, hvilke fødevarer der i højere grad end andre provokerer systemet. Herefter kan man udelade disse, der for de flestes vedkommende indebærer afholdenhed fra sukker, hvidt brød, hvid pasta, sodavand og alkohol. Et par måneder uden disse fødevarer i kombination med daglig motion, kan forbedre insulinfølsomheden markant.

I denne forbindelse er fodbold således påvistligt godt, men tidligere studier har også vist, at styrketræning, lange gåture i raskt tempo samt cykling er befordrende for insulinfølsomheden. Mange andre kropslige funktioner stabiliseres af mere motion og mindre sukker. Her viser den danske forskning således, at fodboldtræning allerede efter tre måneder kan have samme positive effekt på blodtrykket som blodtrykssænkende medicin. Hvis man ovenikøbet supplerer med et par liter rent drikkevand dagligt, en god multivitamin/mineralpille, D3 vitamin og gode omega 3 olier, så kan man med et snuptag give kroppen optimale betingelser for at skabe balance i den indre biokemi. Mere energi, glæde og overskud er ofte de positive resultater af en sådan indsats.

Du kan læse mere om sukkersyge/diabetes her på bloggen.