Nødder mod Galdesten – Godt nyt til alle med galdesten!

Forsiden Viden og Forskning Nødder mod Galdesten – Godt nyt til alle med galdesten!

     4
Valnødder

Et af mine store forbilleder er Walter Willett, chef for Harvard Medical School. Han forestår verdens største studie i madens indflydelse på vores helbred, nemlig “Nurses Health Study”. Her har vi siden 1976 kunnet følge 120,000 kvindelige sygeplejerskers indrapporteringer omkring alt lige fra søvn til spisevaner og brug af forskellige former for medicin og disses indvirkning på organismen.

Studiet har kastet mange interessante resultater af sig, bl.a. det faktum, at indtag af fedt ikke som hidtil antaget alene er skurken i forhold til udvikling af overvægt og hjerte/kar sygdomme, men at vi derimod skal være yderst opmærksomme på vort indtag af sukker, hvidt brød og mælkeprodukter. Et andet og meget interessant resultat, der er udledt af undersøgelsen, er også, at hyppigheden af galdestensanfald ikke er afhængig af hvor meget fedt vi spiser. Dette er stik imod alt hvad vi tidligere har lært og troet på. Det viser sig derimod, at kvinder (og formodentlig også mænd), der spiser mindst 30 g nødder om ugen, har langt lavere risiko for udvikling af galdestensanfald. (Journal of Clinical Nutrition 2004).

Kvinder rammes af galdestensanfald ca. dobbelt så hyppigt som mænd, og det er især mennesker over 40 år, der lider af galdesten. Forskerne fandt, at hyppigheden af galdestensoperationer altså ikke var afhængig af hvor meget eller hvilken slags fedt sygeplejerskerne havde spist. Derimod havde de kvinder der spiste nødder dagligt, langt mindre behov for operation.

Dette er godt nyt til os alle. Lad os derfor nyde de skønne økologiske paranødder, de sunde valnødder og de lækre mandler her i julen, og i dette nyhedsbrev får du opskrifter på sundt og lækkert konfekt, der indeholder disse dejlige fødevarer.

Du kan læse mere om galdesten HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.