Ny forskning om blodsukker og diabetes

4 mar, 2017 | Viden og Forskning

Ny forskning om blodsukker og diabetes viser, at noget af det bedste vi rent sundhedsmæssigt kan gøre, er at holde vores blodsukkerniveauer stabile hele dagen. Det betyder tilbageholdenhed i indtaget af sukker, hvidt brød og pasta etc. samt et øget indtag af fiberrige, sunde og nærende økologiske grønsager. Kvaliteten af og måden hvorpå du kombinerer dine råvarer er afgørende for den sunde og blodsukkerstabiliserende effekt. Blodsukkerstabilitet er en af de væsentligste tiltag, du rent sundhedsmæssigt kan gøre for dig selv og dine børn, for blodsukkeret ligger som en afgørende faktor under stort set alle kropslige funktioner og organer.

Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser, at weekendens levevis hjemme ved mor og far med slik, sofahygge og fastfood påvirker børnenes blodsukkerniveauer negativt, ligesom børnenes fedtniveauer i blodet er højere om mandagen end i løbet af ugen.

Undersøgelsen blev offentliggjort i 2015 og konkluderer på baggrund af en sammenligning af over 800 blodprøver fra børn i alderen 8 til 11 år, at de forhøjede blodsukker og lipidniveauer i blodet, kan lægge grunden til udvikling af diabetes om 25-30 år. Type II diabetes er den hastigst voksende livsstilssygdom i den vestlige verden. Type II diabetes udvikles på baggrund af uhensigtsmæssig livsstil, og det er en sygdom, som det er muligt at helbrede ved at ændre livsstil. Det handler primært om valg af mad og prioritering af motion, og det var da også tydeligt, at i de perioder, hvor de deltagende børn havde spist sundt, sovet godt og fået motioneret, at deres blodsukker-, insulin- og lipidtal i blodet lå langt lavere.

Forstadiet til type II diabetes hedder insulinresistens, og når du er insulinresistent har du vanskeligt ved at tabe dig og mangler energi, ganske enkelt fordi sukkerstofferne ikke effektivt kan transporteres ind i cellerne og blive omdannet til energi. De deponeres istedet som fedt. Vejen ud af insulinresistens og type II diabetes går via motion og blodsukkerstabiliserende kost. Det kan du læse mere om via linket herunder.

I et andet, mindre studie har forskere fra Tel Aviv Universitetet Wolfson Medical Center i Israel fundet, at mennesker,med risiko for at udvikle diabetes, i særlig grad har gavn af at spise et stort og varieret morgenmåltid og et mindre aftensmåltid. De fleste deltagere i deres undersøgelse spiste lige modsat, og det påvirkede blodsukkerniveauerne negativt. Ved at ændre spisevaner og spise mere til morgenmad, gerne såvel gode proteiner, sunde fedtstoffer, bær, grønsager og fuldkorn, og derimod indtage et mindre, men også varieret aftensmåltid, så lykkedes det deltagerne at stabilisere blodsukkerniveauerne og dermed opnå større balance og overskud.

Du kan læse mere om blodsukkerstabiliserende mad og tiltag HER

Kilde: Diabetologia; “High-energy breakfast with low-energy dinner helps control blood sugar in people with type 2 diabetes”; Researchers from Tel Aviv University Wolfson Medical Center in Israel

Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning om  blodsukker og diabetes? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!