Ny forskning om blodsukker og diabetes

Forsiden Viden og Forskning Ny forskning om blodsukker og diabetes viser, at noget af det bedste vi rent sundhedsmaessigt kan goere, er at holde vores blodsukkerniveauer stabile hele dagen

     4
ny forskning om blodsukker og diabetes

Ny forskning om blodsukker og diabetes viser, at noget af det bedste vi rent sundhedsmæssigt kan gøre, er at holde vores blodsukkerniveauer stabile hele dagen. Det betyder tilbageholdenhed i indtaget af sukker, hvidt brød og pasta etc. samt et øget indtag af fiberrige, sunde og nærende økologiske grønsager. Kvaliteten af og måden hvorpå du kombinerer dine råvarer er afgørende for den sunde og blodsukkerstabiliserende effekt. Blodsukkerstabilitet er en af de væsentligste tiltag, du rent sundhedsmæssigt kan gøre for dig selv og dine børn, for blodsukkeret ligger som en afgørende faktor under stort set alle kropslige funktioner og organer.

Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser, at weekendens levevis hjemme ved mor og far med slik, sofahygge og fastfood påvirker børnenes blodsukkerniveauer negativt, ligesom børnenes fedtniveauer i blodet er højere om mandagen end i løbet af ugen.

Undersøgelsen blev offentliggjort i 2015 og konkluderer på baggrund af en sammenligning af over 800 blodprøver fra børn i alderen 8 til 11 år, at de forhøjede blodsukker og lipidniveauer i blodet, kan lægge grunden til udvikling af diabetes om 25-30 år. Type II diabetes er den hastigst voksende livsstilssygdom i den vestlige verden. Type II diabetes udvikles på baggrund af uhensigtsmæssig livsstil, og det er en sygdom, som det er muligt at helbrede ved at ændre livsstil. Det handler primært om valg af mad og prioritering af motion, og det var da også tydeligt, at i de perioder, hvor de deltagende børn havde spist sundt, sovet godt og fået motioneret, at deres blodsukker-, insulin- og lipidtal i blodet lå langt lavere.

Forstadiet til type II diabetes hedder insulinresistens, og når du er insulinresistent har du vanskeligt ved at tabe dig og mangler energi, ganske enkelt fordi sukkerstofferne ikke effektivt kan transporteres ind i cellerne og blive omdannet til energi. De deponeres istedet som fedt. Vejen ud af insulinresistens og type II diabetes går via motion og blodsukkerstabiliserende kost. Det kan du læse mere om via linket herunder.

I et andet, mindre studie har forskere fra Tel Aviv Universitetet Wolfson Medical Center i Israel fundet, at mennesker,med risiko for at udvikle diabetes, i særlig grad har gavn af at spise et stort og varieret morgenmåltid og et mindre aftensmåltid. De fleste deltagere i deres undersøgelse spiste lige modsat, og det påvirkede blodsukkerniveauerne negativt. Ved at ændre spisevaner og spise mere til morgenmad, gerne såvel gode proteiner, sunde fedtstoffer, bær, grønsager og fuldkorn, og derimod indtage et mindre, men også varieret aftensmåltid, så lykkedes det deltagerne at stabilisere blodsukkerniveauerne og dermed opnå større balance og overskud.

Du kan læse mere om blodsukkerstabiliserende mad og tiltag HER

Kilde: Diabetologia; “High-energy breakfast with low-energy dinner helps control blood sugar in people with type 2 diabetes”; Researchers from Tel Aviv University Wolfson Medical Center in Israel

Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning om  blodsukker og diabetes? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.