Ny viden om kolesterol – det “grusomme” kolesterol – en overset risikofaktor

4 mar, 2025 | Viden og Forskning

Det grusomme kolesterol – en overset risikofaktor
Måske har vi haft fokus på de helt forkerte kolesteroltal? En ny dansk undersøgelse viser nemlig, at restkolesterol, også kaldet ”det grusomme kolesterol” udgør en væsentlig og hidtil overset risikofaktor i relation til udviklingen af hjertekarsygdomme.

Vi har længe fokuseret på LDL-kolesteroltallet, også kaldt det ”det lede kolesterol”, og udråbt det som den helt store synder i forhold til øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. HDL kolesterolet har derimod været kaldt ”det herlige kolesterol”, ud fra betragtningen om, at det var godt og beskyttende for os. Helt nye danske studier vender det hele lidt på hovedet og peger blandt andet på det såkaldte rest-kolesterol, der nu betegnes ”det grusomme kolesterol”, som det virkelig problematiske. Dette kolesterol viser sig at kunne udgøre en hidtil overset risikofaktor i forbindelse med udviklingen af hjertekarsygdomme. HDL-kolesterol har heller ikke vist sig helt så “herligt” som hidtil antaget.

Det grusomme kolesterol
Men først til denne nye og interessante viden om rest-kolesterol. Den stammer undersøgelser i forbindelse med Herlev-Østerbroundersøgelsen, der bygger på data fra mere end 100.000 personer. Undersøgelsen er foretaget af forskere fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospitaler i samarbejde med Københavns Universitet.

Resultaterne viser, at mængden af rest-kolesterol i blodet hos voksne danskere er lige så høj som mængden af det lede LDL-kolesterol. Restpartikel-kolesterol er mindst lige så afgørende, om ikke mere, end det LDL-kolesterol, der mistænkes for at øge risikoen for blodpropper. Derfor betegnes disse fund som en bekymrende udvikling. Restpartikel-kolesterol opstår, når niveauerne af et af de proteiner, der transporterer fedtsyrer rundt i kroppen, kaldet lipoprotein a Lp(a) bliver for højt. Lp(a) transporterer og frisætter blandt andet triglycerid til muskler og andet væv samt LDL kolesterol til leveren. Undersøgelserne har overraskende vist, at forhøjede niveauer af Lp(a) både udgør en risikomarkør for – og samtidig kan være årsagsgivende til – udvikling af hjertekarsygdomme. I kombination med forhøjede inflammationsniveauer (forhøjet Crp) øges risikoen for udvikling af blodpropper i hjerte eller hjerne yderligere.

Disse resultater bygger på data fra personer fra Herlev-Østerbroundersøgelsen. I alt 9000 personer har fået målt kolesterol i deres fedtpartikler i blodet ved hjælp af nyt avanceret måleudstyr, såkaldt “metabolomics”. Målingerne viser, at det samlede kolesterol i blodet består af lige dele af det grusomme kolesterol, det lede kolesterol og det herlige kolesterol. Dette nye studie bevirker forhåbentligt, at danske patienter fremover  undersøges også for restkolesterol.

Årsag og det, du selv kan gøre
Den hyppigste årsag til et højt niveau af restkolesterol er overvægt, dernæst inaktivitet, men også faktorer som diabetes, arv og manglende motion spiller ind. Derfor er det bedste, du selv kan gøre for at forebygge et højt restkolesterol, at bibeholde en normal vægt ved at spise masser af økologiske grøntsager, undgå rygning, alkohol og sukker i store mængder samt at motionere regelmæssigt. Livsstilsændringer ser ud til at kunne reducere mængden af restkolesterol og mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme med hele 25 procent.

HDL er ikke lige “herligt” for alle
Et andet studie rokker ved vores opfattelse af HDL kolesterol som et ”herligt” kolesterol, der holder hjertekarsygdommene på afstand. Studiet, der er dansk, viser, at personer med en særlig arvelig egenskab, der giver et højt niveau af HDL kolesterol i blodet, har højere risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. Altså det stik modsatte af, hvad vi tidligere har troet. Mere herom i en separat artikel senere.

Referencer:  
Balling M, Langsted A, Afzal S, Varbo A, Davey Smith G, Nordestgaard BG.; “A third of nonfasting plasma cholesterol is in remnant lipoproteins: Lipoprotein subclass profiling in 9293 individuals”;  Atherosclerosis. 2019 Jul;286:97-104
Paolo Zanoni, Sumeet A. Khetarpal, Daniel B. Larach, William F. Hancock-Cerutti, John S. Millar, Marina Cuchel, Stephanie DerOhannessian, Anatol Kontush, Praveen Surendran; “Rare variant in scavenger receptor BI raises HDL cholesterol and increases risk of coronary heart disease”; Science 11 Mar 2016; Vol 351, Issue 6278, pp. 1166-1171


Her kan du købe nyreviderede Kolesterolkogebogen i e-bogs format Kolesterolkogebogen
Her kan du læse artiklenSpis dig til kolesterol i balance med god mad

Var du tilfreds med denne artikel; Ny viden om kolesterol – det “grusomme” kolesterol – en overset risikofaktor? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.