Nye kartofler

Forsiden Viden og Forskning Nye kartofler

     1

Nu er det heldigvis tid til nye kartofler, og dem kan du nyde med største velbehag. Kartoflen er en omstridt fødevare, og der er delte meninger om den er sund eller mindre sund, men efter min mening er den økologiske kartoffel som udgangspunkt en rigtig sund fødevare. Fyldt med fibre, vitaminer og ovenikøbet basedannende.

Nye, økologiske kartofler er bedre at spise end gamle kartofler, fordi de indeholder mindre stivelse. Indtag af store mængder stivelse kan påvirke dit blodsukker negativt. Gamle kartofler bliver særligt usunde hvis de frituresteges, som til pommes frites, eller laves til kartoffelmos eller bagte kartofler. Kombinationen af gamle stivelsesrige kartofler, der tilberedes med fedt, er ikke god. Men også almindelige gamle, kogte kartofler kan få blodsukkeret til at stige voldsomt.

Er du som jeg kartoffelelsker, så nyd blot de nye kartofler eller brug de gamle og sæt dem i køleskabet efter kogning natten over. Nyere forskning viser nemlig, at hvis du stiller de kogte kartofler i køleskabet i nogle timer, og anvender dem kolde i f.eks. en lækker salat eller kartoffelsalat, så har kartoflerne ikke nær den samme uheldige indvirkning på blodsukkeret, som hvis de spises varme. Afkølingen får nemlig sukkerstofferne til at smelte sammen til nye strukturer, det kaldes også for “resistent stivelse”, Det betyder, at sukkerstofferne ikke nedbrydes hurtigt, men derimod langsomt. På den måde, får kartoflerne ligefrem en gavnlig virkning, idet de tilfører næring til tarmens sunde flora, de tilfører fibre, der er gavnlige for tarmens funktioner og for udskilning af affaldsstoffer og brugte hormoner og kolesterol, og de giver næring til tarmslimhinden, så den bliver mindre sårbar.

Rigtig god fornøjelse med de nye kartofler og se min opskrift på kartoffelsalat HER