Påvirket af Brød, Pasta og Korn?

Forsiden Viden og Forskning Påvirket af Brød, Pasta og Korn?

     1
påvirket af pasta, brød og korn

Lidelserne glutenallergi (cøliaki) eller glutenintolerance er i forskernes søgelys i øjeblikket. Først og fremmest er der kommet øget fokus på, at der i Danmark er mange mennesker, der lever med disse lidelser uden at have fået stillet den rette diagnose. Dernæst er der meget der tyder på, at overfølsomhed overfor gluten kan kædes sammen med udvikling af andre lidelser som eksempelvis depression, stofskifteproblematikker, overvægt samt en række autoimmune sygdomme, herunder type I diabetes eller sukkersyge.

Gluten er et proteinmolekyle, der findes i alle danske kornsorter som hvede, rug og byg. Konventionelle havreprodukter indeholder i Danmark også gluten. Glutenindholdet i hvede er steget støt gennem de seneste 15 år og i samme periode er vort indtag af fødevarer, der indeholder hvede, mangedoblet. Samtidig oplever flere og flere danskere problemer med deres fordøjelse og har måske fået stillet diagnosen “irritabel tyktarm”. Derfor kan det være yderst relevant at se nærmere på, hvad det er, der irriterer tyktarmen.

I den forbindelse kan det være aktuelt at ofre kvaliteten og sammensætningen, af de fødevarer vi vælger at spise, større opmærksomhed. Har du nogle af nedennævnte symptomer eller har du fået diagnosen “irritabel tyktarm”, så prøv at se nærmere på dit daglige indtag af glutenholdige fødevarer som eksempelvis hvede. Hvidt, raffineret hvedemel har et højt glutenindhold, men indeholder ingen næringsstoffer. Det anvendes desværre i rigtig mange fødevarer som eksempelvis brød, pasta, færdigretter og fast food.

Symptomerne på glutenallergi eller intolerance er mangeartede, men de hyppigste er:

– Oppustethed
– Diarre
– Forstoppelse
– Acne/udslet
– Dårlig trivsel
– Træthed
– Øget følsomhed, grådlabilitet og depression

Det kan betale sig at ofre vort høje indtag af glutenholdige fødevarer opmærksomhed. Tag et check på hvor mange af de fødevarer du og din familie spiser hver dag, der indeholder gluten. Oplever I nogle af ovenstående symptomer, så prøv at reducere indtaget. Uanset, så kan det betale sig såvel fordøjelsesmæssigt som helbredsmæssigt at vælge at spise mindre eller slet intet glutenholdigt afhængig af hvem du er og hvordan du reagerer på det. Din mave og din krop vil under alle omstændigheder glædes over lidt mindre gluten og dermed også mindre næringsfattigt hvidt hvedemel.

Du kan læse mere om gluten, allergi og intolerance samt hente glutenfri opskrifter i dette blog-indlæg.
Du kan læse mere om gluten og udvikling af sukkersyge i dette blog-indlæg.