Påvirket af Brød, Pasta og Korn?

4 feb, 2013 | Viden og Forskning

Lidelserne glutenallergi (cøliaki) eller glutenintolerance er i forskernes søgelys i øjeblikket. Først og fremmest er der kommet øget fokus på, at der i Danmark er mange mennesker, der lever med disse lidelser uden at have fået stillet den rette diagnose. Dernæst er der meget der tyder på, at overfølsomhed overfor gluten kan kædes sammen med udvikling af andre lidelser som eksempelvis depression, stofskifteproblematikker, overvægt samt en række autoimmune sygdomme, herunder type I diabetes eller sukkersyge.

Gluten er et proteinmolekyle, der findes i alle danske kornsorter som hvede, rug og byg. Konventionelle havreprodukter indeholder i Danmark også gluten. Glutenindholdet i hvede er steget støt gennem de seneste 15 år og i samme periode er vort indtag af fødevarer, der indeholder hvede, mangedoblet. Samtidig oplever flere og flere danskere problemer med deres fordøjelse og har måske fået stillet diagnosen “irritabel tyktarm”. Derfor kan det være yderst relevant at se nærmere på, hvad det er, der irriterer tyktarmen.

I den forbindelse kan det være aktuelt at ofre kvaliteten og sammensætningen, af de fødevarer vi vælger at spise, større opmærksomhed. Har du nogle af nedennævnte symptomer eller har du fået diagnosen “irritabel tyktarm”, så prøv at se nærmere på dit daglige indtag af glutenholdige fødevarer som eksempelvis hvede. Hvidt, raffineret hvedemel har et højt glutenindhold, men indeholder ingen næringsstoffer. Det anvendes desværre i rigtig mange fødevarer som eksempelvis brød, pasta, færdigretter og fast food.

Symptomerne på glutenallergi eller intolerance er mangeartede, men de hyppigste er:

– Oppustethed
– Diarre
– Forstoppelse
– Acne/udslet
– Dårlig trivsel
– Træthed
– Øget følsomhed, grådlabilitet og depression

Det kan betale sig at ofre vort høje indtag af glutenholdige fødevarer opmærksomhed. Tag et check på hvor mange af de fødevarer du og din familie spiser hver dag, der indeholder gluten. Oplever I nogle af ovenstående symptomer, så prøv at reducere indtaget. Uanset, så kan det betale sig såvel fordøjelsesmæssigt som helbredsmæssigt at vælge at spise mindre eller slet intet glutenholdigt afhængig af hvem du er og hvordan du reagerer på det. Din mave og din krop vil under alle omstændigheder glædes over lidt mindre gluten og dermed også mindre næringsfattigt hvidt hvedemel.

Du kan læse mere om gluten, allergi og intolerance samt hente glutenfri opskrifter i dette blog-indlæg.
Du kan læse mere om gluten og udvikling af sukkersyge i dette blog-indlæg.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!