PFC stoffer – Undgå Teflonpander, Bagepapir og Pizzabakker

Forsiden Viden og Forskning PFC stoffer – Undgå Teflonpander, Bagepapir og Pizzabakker

     1
pfc teflonpander teflon

Vidste du, at bagepapir, teflonpander og pizzabakker kan gøre dig syg?

Professor Eva Bonefeld-Jørgensen udtaler i dag til Jyllands Posten, at nye undersøgelser af grønlandske kvinder viser, at udsættes du for kemikalierne fra bagepapir, pizzabakker, teflonkøkkengrej med mere, øges din risiko for udvikling af brystkræft.

Man har valgt at foretage disse undersøgelser på grønlandske kvinder, fordi de, til forskel fra kvinder i den øvrige vestlige verden, har haft en meget lav forekomst af brystkræft – lige indtil i slutningen af 1960’erne. Undersøgelserne viser, at grønlandske kvinder i dag har samme høje niveauer af PFC-stoffer i blodet (perfluorerende stoffer) som kvinder i Danmark, hvor forekomsten af brystkræft er høj. Professoren udtaler; ”Der er en højsignifikant sammenhæng mellem PFC stoffer i blodet og udviklingen af brystkræft”.

PFC stoffer tilhører gruppen af POP’s, der står for persistent organic pollutants, altså svært nedbrydelige kemiske stoffer. Vi får PFC’er og andre POP’s ind i vores organismer gennem den mad vi spiser og gennem produkter, som vi tilbereder og pakker maden ind i. Bagepapir, pizzabakker, teflon og andre produkter, der er imprægnerede, så de er olie- og vandafvisende, indeholder høje niveauer af PFC’er, som kan afgives til maden. Også tekstiler, møbler og tæpper kan have fået en tur i imprægneringsmaskinen.

Når nu denne sammenhæng, som vi længe har haft mistanke til, endeligt er videnskabeligt dokumenteret, kan vi så ikke få skidtet forbudt? Hvorfor skal vi som forbrugere tvinges til at være eksperter udi alskens kemi, der kan gøre os syge? Disse stoffer har intet at gøre i vores miljø, men indtil de ansvarlige tager sig sammen og forbyder det, kan du gøre flg.:

Udskift dine teflongryder og -pander. Køb i stedet Green Pans eller rustfrit stål. Når du gemmer madrester, så brug tallerkener til at dække af med. Til madpakken, er det bedst at bruge en god gammeldags madkasse (uden phtalather) og økologisk madpapir og bagepapir. Køb friske, økologiske grøntsager efter årstiden og undgå færdigretter, pizzaer og anden mad, der serveres eller leveres i olie- og vandafvisende emballager.

Læs også:
Hormonforstyrrende stoffer
Udfasning af teflon