Rodfrugter – bliv klogere på rodfrugter

Forsiden Viden og Forskning Rodfrugter – bliv klogere på rodfrugter

     6

Rodfrugter smager godt, er rige på fibre og næringsstoffer, men spis dem alligevel med varsomhed og kombier måltiderne optimalt.

De fleste danskere kan godt lide rodfrugter, og bagte rodfrugter er næsten blevet en nationalspise om vinteren herhjemme. Betegnelsen rodfrugter dækker over så forskellige grønsager som majroer, selleri, kartofler, jordskokker, yucca, yams, gulerødder, rødbeder og pastinak. Måske ikke de mest sexede grønsager, der findes, men de smager godt, er fiberrige og lette at tilberede.

Er de så lige så sunde som kål, kunne man spørge? Ikke helt, for når det gælder rodfrugter, så er de mere stivelsesrige end for eksempel kål. Det giver derfor mening at sætte nogle af dem – eksempelvis kartofler – i samme kategori som brød eller pasta. Rodfrugter har generelt et lavt kalorieindhold, men et højt kulhydrat, fiber og antioxidantindhold. De indeholder også alle en bred vifte af vitaminer og mineraler.

Men stivelses- og kulhydratindholdet kan være en udfordring, hvis du spiser mange rodfrugter. Indtag af flere kulhydrater, end vores krop har brug for, vil øge fedtdannelsen. Det kan også påvirke blodsukkerbalancen og kroppens inflammationsniveauer negativt at spise store mængder stivelsesholdig mad. Men der er forskel på rodfrugter. Nogle rodfrugter indeholder færre kulhydrater end andre, for eksempel indeholder en kop hakkede rå gulerødder kun 12 gram kulhydrater per 100 g, en kop løg 13 gram kulhydrater, hvorimod en kop sød, bagt kartoffel indeholder cirka 103 g kulhydrater. I princippet handler det ikke så voldsomt meget om den enkelte rodfrugts kulhydratindhold, men i højere grad om, hvad du serverer de tilberedte rodfrugter med. Kartoffelmos eller bagte kartofler med masser af smør er en dårlig cocktail, for kombinationen er kalorierig og mætter ikke særlig godt. Man kan let komme til at spise for meget. Den allerværste kombination er dog kartoffel frites, friturestegt i dårlig olie.

Er dine blodsukkerniveauer velafbalancerede, så kan du sagtens nyde en portion rodfrugter hver dag. Kogte, dampede eller bagte. Husk bare at kombinere dem med masser af hakkede krydderurter, en god ekstra jomfruolivenolie, en god, hjemmelaet pesto eller hakkede, ristede hasselnødder, valnødder eller mandler, drysset henover.

Her kan du finde opskriften på Bagte rodfrugter med hummus
Her kan du læse, Sådan får du 600 g grønsager om dagen

Var du tilfreds med denne artikel Rodfrugter – bliv klogere på rodfrugter?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.