Så er det igen tid til D-vitaminer

Forsiden Viden og Forskning Så er det igen tid til D-vitaminer

     3
Den Vigtigste Årstid for D-vitamin

D-vitamin har ikke alene afgørende betydning for knoglesundheden og immunforsvarets evne til at håndtere sygdom, det har også stor betydning for vores humør. Et nyt studie konkluderer, at de deltagere, der havde lave niveauer af D-vitamin i langt højere grad var udsatte for at udvikle depression i forhold til de deltagere, der havde høje niveauer af D-vitamin.

D-vitamin er nok det vigtigste vitamin, vi danner i vores organisme. Det er via solens stråler, at vi omdanner kolesterol til D-vitamin. Alle os, der bor i nordlige lande, er langt mere udsatte for at få lave D-vitamin niveauer end indbyggere i mere solrige lande. Det er vigtigt at komme ud i solen, når den er der, og nyd gerne den første halve time i solen uden solcreme, da solcreme med faktor blokerer for omdannelsen til D-vitamin.

Det er faktisk allerede her i august måned at vi skal starte på opbygningen af D- vitamindepoter til de mørke vintermåneder. Langt de fleste danskere kan med fordel supplere maden med et dagligt D vitamin tilskud. De produkter, som jeg har bedst erfaringer med p.t. er Biotic D-mulsion forte, NDS D+ og Cytoplan Vitamin D3.

Læs mere om D-vitamin, effekt og niveauer her på bloggen.

Reference: Effect of vitamin D supplement on depression scores in people with low levels of serum 25-hydroxyvitamin D: nested case-control study and randomised clinical trial,” Kjærgaard M, Waterloo K, et al, Br J Psychiatry, 2012. “Vitamin D deficiency and psychotic features in mentally ill adolescents: A cross-sectional study,” Gracious BL, Finucane TL, et al, BMC Psychiatry, 2012 May 9; 12(1):38.