Så er det igen tid til D-vitaminer

4 aug, 2012 | Viden og Forskning

D-vitamin har ikke alene afgørende betydning for knoglesundheden og immunforsvarets evne til at håndtere sygdom, det har også stor betydning for vores humør. Et nyt studie konkluderer, at de deltagere, der havde lave niveauer af D-vitamin i langt højere grad var udsatte for at udvikle depression i forhold til de deltagere, der havde høje niveauer af D-vitamin.

D-vitamin er nok det vigtigste vitamin, vi danner i vores organisme. Det er via solens stråler, at vi omdanner kolesterol til D-vitamin. Alle os, der bor i nordlige lande, er langt mere udsatte for at få lave D-vitamin niveauer end indbyggere i mere solrige lande. Det er vigtigt at komme ud i solen, når den er der, og nyd gerne den første halve time i solen uden solcreme, da solcreme med faktor blokerer for omdannelsen til D-vitamin.

Det er faktisk allerede her i august måned at vi skal starte på opbygningen af D- vitamindepoter til de mørke vintermåneder. Langt de fleste danskere kan med fordel supplere maden med et dagligt D vitamin tilskud. De produkter, som jeg har bedst erfaringer med p.t. er Biotic D-mulsion forte, NDS D+ og Cytoplan Vitamin D3.

Læs mere om D-vitamin, effekt og niveauer her på bloggen.

Reference: Effect of vitamin D supplement on depression scores in people with low levels of serum 25-hydroxyvitamin D: nested case-control study and randomised clinical trial,” Kjærgaard M, Waterloo K, et al, Br J Psychiatry, 2012. “Vitamin D deficiency and psychotic features in mentally ill adolescents: A cross-sectional study,” Gracious BL, Finucane TL, et al, BMC Psychiatry, 2012 May 9; 12(1):38.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!