Så er det igen tid til D-vitaminer

4 aug, 2012 | Viden og Forskning

D-vitamin har ikke alene afgørende betydning for knoglesundheden og immunforsvarets evne til at håndtere sygdom, det har også stor betydning for vores humør. Et nyt studie konkluderer, at de deltagere, der havde lave niveauer af D-vitamin i langt højere grad var udsatte for at udvikle depression i forhold til de deltagere, der havde høje niveauer af D-vitamin.

D-vitamin er nok det vigtigste vitamin, vi danner i vores organisme. Det er via solens stråler, at vi omdanner kolesterol til D-vitamin. Alle os, der bor i nordlige lande, er langt mere udsatte for at få lave D-vitamin niveauer end indbyggere i mere solrige lande. Det er vigtigt at komme ud i solen, når den er der, og nyd gerne den første halve time i solen uden solcreme, da solcreme med faktor blokerer for omdannelsen til D-vitamin.

Det er faktisk allerede her i august måned at vi skal starte på opbygningen af D- vitamindepoter til de mørke vintermåneder. Langt de fleste danskere kan med fordel supplere maden med et dagligt D vitamin tilskud. De produkter, som jeg har bedst erfaringer med p.t. er Biotic D-mulsion forte, NDS D+ og Cytoplan Vitamin D3.

Læs mere om D-vitamin, effekt og niveauer her på bloggen.

Reference: Effect of vitamin D supplement on depression scores in people with low levels of serum 25-hydroxyvitamin D: nested case-control study and randomised clinical trial,” Kjærgaard M, Waterloo K, et al, Br J Psychiatry, 2012. “Vitamin D deficiency and psychotic features in mentally ill adolescents: A cross-sectional study,” Gracious BL, Finucane TL, et al, BMC Psychiatry, 2012 May 9; 12(1):38.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!